Iraans verzet ziet einde regime naderen

Enkele duizenden Iraniërs, aanhangers van de verzetsorganisatie Moedjahidien, demonstreerden gisteren in Den Haag tegen het Iraanse regime.

Van een onzer verslaggeefsters

Ze drongen er bij de Nederlandse reering op aan een punt te zetten achter de economische en politieke betrekkingen met het regime in Iran dat zij 'achterhaald en middeleeuws' noemen.

De Moedjahidien is gisteren 35 jaar geleden opgericht, laat de persdienst van de verzetsgroep weten. De internationaal opererende groep heeft sinds enkele dagen de jongste leidster ooit, de in Londen wonende 33-jarige Behesteh Shadrou. De precieze plek van journalisten in de demonstratie werd continu via semafoons rondgebeld, waardoor er bij elke stap een aparte begeleider en nieuwe informatie van de Moedjahidien was.

De Moedjahidien kwam enkele maanden geleden in Nederland in opspraak omdat ze haar dissident Kariem Haggi Moni, bij wie afgelopen jaar twee keer was ingebroken en documenten waren gestolen, via de rechter wilde dwingen geen uitspraken meer te doen ten nadele van de beweging.

Haggi Moni brak met de organisatie, onder meer vanwege de persoonsverheerlijking rondom de leider Massoed Radjavi. Haggi Moni zegt dat de Moedjahidien leden dwongen van elkaar te scheiden en dat leden in 1991 voor de Iraakse president Saddam Hoessein opstandige Koerden met tanks hadden overreden.

Ook gisteren stelden de Moedjahidien dat de geheime dienst van Iran zijn activiteiten in Nederland opvoert. Volgens de verzetsorganisatie gebruikt 'men de media en het recht op vrije meningsuiting om leugens over het Iraanse verzet te verspreiden'.

Volgens de Moedjahidien heeft het naar buiten gematigd overkomende bewind van president Khatami zijn ware gezicht laten zien met de gewelddadige onderdrukking van het studentenprotest in Teheran, eerder dit jaar.

Volgens cijfers van de verzetsgroep zijn er de afgelopen twee jaar in Iran minstens 450 mensen geëxecuteerd en 47 schrijvers vermoord. In het buitenland waren 34 dissidenten het slachtoffer van een dodelijke aanslag. ,,Maar de opstand van de studenten heeft de eindfase van het huidige regime aangekondigd'', aldus een van de sprekers gisteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden