Iraakse tanks nog steeds in de buurt van Koerdische stad

Van onze redactie buitenland AMSTERDAM - Amerika is niet onder de indruk van de berichten over de Iraakse terugtrekking uit de Koerdische stad Arbil.

Volgens de VS zitten de Irakezen nog steeds in de buurt van Arbil, en zit de met hen bevriende Koerdische KDP-militie in de stad. De KDP gaf gisteren toe de hulp van Irak te hebben ingeroepen. Een woordvoerder zei nooit te hebben gedacht dat het nog eens zover zou komen, maar dat de hulp van de oude vijand nodig was omdat anders de verovering van Arbil op de concurrerende PUK-militie veel meer bloed zou hebben gekost. Volgens de PUK bevinden zich in de directe omgeving van Arbil nog 270 Iraakse tanks. Ook zouden de Irakezen massa-executies hebben uitgevoerd. Ook het INC, een overkoepelende organisatie van Iraakse oppositiegroepen, meldt de aanwezigheid van Iraakse tanks rondom Arbil, ongeveer op vijftien tot 20 kilometer afstand. Zestig tanks zouden zich bevinden op een basis in Arbil zelf. Volgens het INC hebben de Iraakse militairen alle openbare gebouwen, ook ziekenhuizen, geplunderd. Ze zouden er de Iraakse vlag hebben gehesen, en de muren hebben volgeplakt met posters van president Saddam Hoessein.

Amerikaanse woordvoerders hullen zich in mist. “Wij gaan doen wat we verkiezen te doen wanneer we het verkiezen te doen. We zijn bewust dubbelzinnig tot het ogenblik waarop wij verkiezen om ons gekozen antwoord te onthullen”, zo zei een hoogwaardigheidsbekleder. De Republikeinse presidentskandidaat Bob Dole verwijt de regering de Iraakse dreiging te hebben veronachtzaamd. Stafchef John Shalikashvili en onderminister van buitenlandse zaken Robert Pelletreau hebben een rondreis door het Midden-Oosten gemaakt.

-Vervolg op pagina 5

'VS gaven Saddam groen licht' VERVOLG VAN PAGINA 1

Gisteravond keerden ze vanuit de Egyptische hoofdstad Cairo terug naar Washington. Ze lijken in Jordanië bot te hebben gevangen. Eerder op de dag heette het dat Amerika 36 gevechtsvliegtuigen naar Jordanië wilde sturen, maar Jordanië liet weten geen assistentie te zullen verlenen voor een militaire aanval op Irak.

Volgens de Turkse krant Hürriyet zijn Turkse deskundingen tijdens een bijeenkomst tot de eensluidende conlusie gekomen dat Amerika aan Irak het groene licht heeft gegeven voor de verovering van Arbil. Amerika zou bezorgd zijn geweest over de toenemende invloed van Iran in het noorden van Irak, en zou daarom blij zijn met de klap die Saddam heeft uitgedeeld aan de door Iran gesteunde PUK-militie.

Duitsland gaf gisteren zowel Irak als Iran de schuld voor de beroeringen in het Koerdische noorden van Irak. De olieprijzen op de internationale markt zijn gestegen, na de bekendmaking van VN-baas Boetrtoes Boetroes Ghali dat hij de uitvoering van de overeenkomst met Irak over beperkte olie-uitvoer heeft uitgesteld.

Officieel heet het dat Boetroes Ghali de toestand in het Koerdische deel van Irak te onveilig vindt voor VN-personeel, dat toezicht moet houden op de naleving van de overeenkomst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden