Iraakse president passeert zittend premier Al-Maliki

Aanhangers van de zittende premier al-Maliki protesteren in Bagdad. Vandaag vroeg president Fouad Massoum de vice-voorzitter Haider al-Abadi om een nieuwe regering te vormen, waarmee hij Maliki passeerde. Beeld ap
Aanhangers van de zittende premier al-Maliki protesteren in Bagdad. Vandaag vroeg president Fouad Massoum de vice-voorzitter Haider al-Abadi om een nieuwe regering te vormen, waarmee hij Maliki passeerde.Beeld ap

De Irakese president Fouad Massoum heeft vice-voorzitter Haider al-Abadi gevraagd om een nieuwe regering te vormen. Daarmee passeert hij Nouri al-Maliki, de zittende premier. Met dit besluit worden de spanningen in het Irakese parlement alleen maar vergroot. Het parlement probeert al maanden een antwoord te vinden op de vraag wie nu de volgende premier van het door oorlog verscheurde land moet worden.

Haider al-Abadi is de huidige vice-voorzitter van het Irakese parlement. Een blok van sjiietische partijen schoof hem vandaag naar voren als kandidaat voor het premierschap.

Het enige dat Maliki nog aan zijn derde termijn als premier kan helpen is een uitspraak van de rechter. Volgens Maliki overtrad president Massoum de wet door niet de leider van de grootste partij, volgens Maliki zijn sjiietisch blok, aan te wijzen als nieuwe premier. In een TV-toespraak verklaarde Maliki president Massoum aan te willen klagen.

Volgens een Iraakse TV-zender bepaalde de rechter vandaag dat Maliki in principe het recht heeft om een nieuwe regering te vormen, maar BBC meldde dat de de rechtbank ontkent dat het een besluit heeft genomen. Als de rechtbank inderdaad besluit dat Maliki's Sjietitische partij de grootste was tijdens de verkiezingen, dan zou dat betekenen dat de president Maliki zou moeten vragen om opnieuw premier te worden.

Vriendelijk
Irak-expert Zaid Al-Ali noemde Al-Abadi vandaag op Twitter 'een vriendelijk persoon met goede relaties' maar ook iemand die niet erg effectief was bij zijn eerdere functie als hoofd van het economisch comité.

President Massoum ziet weinig in een derde termijn voor Maliki en wordt daarin gesteund door de Verenigde Staten. Ook veel Koerden en sjiieten willen van Maliki af. Maliki zou, door bepaalde bevolkingsgroepen te bevoorrechten, mede verantwoordelijk zijn voor de onrust in het land. Pro-Maliki milities namen gisteren na de televisietoespraak strategische plaatsen in in de zogeheten 'Green Zone' in Irak. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry riep Maliki op niet het 'legitieme proces in de weg te zitten'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden