Iraakse ballingen in VS volgen spoedcursus rechter

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken is begonnen hooggeschoolde Iraakse ballingen in spoedcursussen tot rechter of advocaat in het naoorlogse Irak op te leiden. Ook het ministerie van defensie werft actief Irakezen in een eigen project.

Afgelopen weekeinde begonnen veertig vroegere Iraakse juristen in Washington aan een twee wekende durende cursus opgezet door het ministerie van buitenlandse zaken. Die moet de mannen in staat stellen tijdelijke rechtbanken in hun vroegere vaderland te leiden zodra Saddam Hoessein weg is. De meeste cursisten komen uit Amerika, maar er waren ook Irakezen uit Europa en het Midden-Oosten bij.

Zij krijgen les in het volkenrecht, oorlogsmisdaden en het Amerikaanse strafsysteem. ,,Ze willen de Irakezen kennis laten maken met het Angelsaksische rechtsstelsel'', weet Moniem Al-Khatib, in een Londen wonende oud-advocaat, die voor de opleiding uitgenodigd is.

Tezelfdertijd zoekt het ministerie van defensie ballingen om tijdens een militair overgangsbewind ministeries of een van de zeventien Iraakse provincie te besturen. Aleem al-Nasiri, eigenaar van een limousinebedrijf in Chicago, werd daartoe onlangs op gesprek gevraagd in Washington. Hij zou in de provincie rondom de stad Nasirija, waar nu nog hard gevochten wordt, de reconstructie moeten leiden: van het ontmijnen tot het herstellen van wegen en bruggen.

Nasiri aarzelt of hij op het aanbod in zal gaan. ,,Misschien zijn er dan wel Amerikaanse soldaten op straat, die de bevolking zal zien als de nieuwe bezetters. Dan bekijken ze jou alsof je een verrader bent.'' Hij valt hem ook zwaar zijn succesvolle bedrijf en familie achter te laten. ,,Het is een belangrijke baan, met veel verantwoordelijkheid. Maar het is niet veilig.''

Twintig anderen zouden 'ja' hebben gezegd. Oud-militair Samir al-Hassani, nu taxichauffeur in Chicago, zegt te zijn aangenomen om in zijn geboortestad Basra 'voedsel en medicijnen uit te delen'.

Maar het Pentagon-project zorgt voor verdeeldheid in de Iraakse gemeenschap in de VS. Volgens Aiham Sammarae van de Gematigde Democratische Stroming maakt Defensie te weinig geld ervoor vrij, leunt het veel te sterk op het Iraakse Nationale Congres, een concurrerende oppositiegroep, en dubbelt het project met het werk van buitenlandse zaken. ,,Het heeft geen zin plots helemaal wild te worden en snel mensen in te huren op grond van hun politieke relaties'', meent Sammarae.

De Amerikaanse ministeries ontkennen dat zij elk met hun eigen project voor de toekomst van Irak elkaar in de wielen rijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden