Iraaks tegenoffensief deert soennieten niet

Isis roept kalifaat uit met aan het hoofd kalief Aboe Bakr al-Bagdadi

Iraakse troepen doen verwoede pogingen een eerste succesje te boeken in hun strijd tegen soennitische strijders die een deel van het land hebben veroverd. Maar dit weekeinde leverde een offensief in de stad Tikrit nog niet veel op.

Met tanks, pantserwagens en helikopters probeerde het Iraakse leger delen van de stad te heroveren, maar de voortgang was langzaam, onder meer door de reeks bermbommen die de opstandelingen op toegangswegen hadden gelegd. Volgens onbevestigde berichten zouden radicale Isis-strijders - die in Tikrit worden bijgestaan door een allegaartje aan soennitische opstandelingen - bovendien een helikopter uit de lucht hebben geschoten.

Dat laatste zou een flinke tegenslag zijn voor de Iraakse luchtmacht, die toch al kampt met een tekort aan materieel. Prominente Iraakse politici klagen steen en been dat de Amerikanen dralen bij de levering van beloofd wapentuig. Dit weekeinde arriveerde wel militaire hulp uit Rusland, dat vijf jachtvliegtuigen leverde. Die zouden binnen enkele dagen ingezet kunnen worden.

Het zelfvertrouwen van Isis lijkt intussen alleen maar te groeien. Gisteren riep de organisatie via een geluidsopname op internet officieel een kalifaat uit in het gebied dat onder haar controle staat in Irak en Syrië. De 'Islamitische Staat van Irak en Syrië' heet daarom voortaan kortweg 'Islamitische Staat', met kalief Aboe Bakr al-Bagdadi - eerste man van Isis - aan het hoofd.

Alle soennieten ter wereld werden opgeroepen trouw te zweren aan Bagdadi, die Al-Kaida-leider Zawahiri meer en meer in de schaduw stelt. Ook in Syrië overvleugelt Isis de plaatselijke Al-Kaida-tak. En waartoe de beweging in staat is, bleek daar zaterdag ook weer: volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten sloegen Isis-strijders in Aleppo acht rivaliserende, 'te gematigde' rebellen aan het kruis.

Aan de kant van de Iraakse overheid is eenduidigheid over de leiding ver te zoeken. Morgen komt het nieuwe parlement voor het eerst bijeen na de verkiezingen van twee maanden geleden, waarmee de zoektocht naar een nieuwe coalitieregering begint. Sjiitisch geestelijk leider Sistani, die zich doorgaans buiten de politiek houdt, riep het parlement vrijdag op direct met een nieuwe premier te komen. Daarmee zette hij zittend premier Maliki, volgens velen medeverantwoordelijk voor de opstand in soennitisch gebied, verder onder druk om op te stappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden