Iraaks leger gaat strijd aan om Falloedja

Bagdad wil vooral Isis-extremisten kwijt

De Iraakse krijgsmacht is begonnen met het langverwachte offensief in Falloedja. Antiterreureenheden vielen gisteravond buitenwijken van de stad binnen, die sinds begin dit jaar grotendeels in handen is van extremistische groeperingen, waaronder de Islamitische Staat in Irak en Syrië (Isis). Bij gevechten vielen minstens elf doden.

Een regeringsfunctionaris vertelde dat de operatie bedoeld is om 'Isis te elimineren en Falloedja te bevrijden'. Veel inwoners van de soennitische stad zien dat heel anders. Hoewel zij weinig ophebben met de extremisten, vrezen zij juist voor het Iraakse leger, die zij beschouwen als een sjiitische militie. Duizenden inwoners zijn daarom al in een eerder stadium op de vlucht geslagen.

Om de schijn van discriminatie te vermijden, maakte het leger gisteren ook gebruik van soennitische stammen uit de nabijgelegen gebieden. In ruil voor invloed en geld, vechten veel stammen mee aan de zijde van de regering tegen hun geloofsgenoten.

Het Iraakse leger en haar bondgenoten zijn nog niet de stad binnengedrongen, waarschijnlijk uit vrees voor zware verliezen. De extremisten van Isis beschikken over zware wapens en daarnaast hebben ze veel vechtervaring opgedaan in buurland Syrië. De andere rebellengroeperingen in de stad kiezen de kant van Isis, uit angst dat het Iraakse leger een bloedbad zal aanrichten onder de soennitische bevolking.

Het regeringsleger hield het gisteravond bij mortieraanvallen en luchtbombardementen op de opstandige buurten.

De stad is in het verleden vaker het toneel geweest van zware gevechten. In 2004 maakten de Amerikaanse bezettingstroepen de stad grotendeels met de grond gelijk, maar zelfs in de jaren daarna slaagde geen enkele regering erin om de stad langdurig onder controle te krijgen.

De opstand tegen de regering beperkt zich niet alleen tot Falloedja. Ook in de soennitische stad Ramadi hebben rebellen zich verschanst. In sommige delen van de stad voeren Isis-strijders sinds een half jaar een schrikbewind.

De Iraakse regering zoekt behalve bij de soennitische milities ook hulp bij de Verenigde Staten. Zo wil Bagdad gebruik maken van Amerikaanse drones om militanten uit te schakelen, en is zo nodig zelfs bereid om het Pentagon toestemming te geven om eigenhandig rebellen te liquideren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden