Iraaks gezin gedood bij Amerikaanse aanval

(Novum/Ap) - Zeker drie Iraakse burgers zijn om het leven gekomen en een kind is gewond geraakt toen Amerikaanse soldaten maandagavond een klein huis ten noorden van Bagdad bestormden en het vuur openden, zo is dinsdag bekend geworden.

De Iraakse politie, familieleden en buren zeiden dat een echtpaar en hun 19-jarige zoon in hun bed werden doodgeschoten. Maar het Amerikaanse leger zei dat de soldaten onder vuur werden genomen en uit zelfverdediging twee vermoedelijke leden van een terreurcel hadden gedood. Het leger zei niet te weten wie op de vrouw en het kind hebben geschoten.

De Amerikanen gaven drie doden op, maar de Iraakse politie zei dat er ook twee dochters van het echtpaar gewond waren geraakt en dat een van hen dinsdag in het ziekenhuis was overleden.

Het was de tweede keer in korte tijd dat er burgers omkwamen bij een Amerikaanse operatie. Maandag zeiden de Amerikanen dat er zaterdag per ongeluk negen Iraakse burgers waren omgekomen bij een bombardement dat was gericht tegen Al-Qaidastrijders in de buurt van Iskandariyah, ten zuiden van Bagdad. Nog eens drie burgers raakten toen gewond.

In beide gevallen gaf het leger zijn betrokkenheid bij de burgerdoden pas toe na vragen van de pers. De twee incidenten doen de vraag rijzen of het leger wel in staat is vriend van vijand te onderscheiden en burgers te ontzien bij zijn opgevoerde campagne om opstandelingen uit soennitische bolwerken rond Bagdad te verjagen.

Het laatste incident deed zich voor in Adwar, een dorp even ten zuiden van Tikrit. Een ooggetuige, een neef van de slachtoffers, zei dat de Amerikanen bij het betreden van het kleine huis direct begonnen te schieten. Volgens hem was de omgekomen jongeman lid van een van de soennitische burgerwachtgroepen - Bewustwordingsraden - die met steun van de Amerikanen proberen militante groepen als Al-Qaida in Irak uit hun wijken te weren.

Het hoofd van de Bewustwordingsraad van Adwar bevestigde de dood van de tiener, Diaa Ali. Hij gaf een mogelijke verklaring voor de uiteenlopende versies van de gebeurtenissen. ,,Het schijnt dat er een paar gewapende mannen bij het huis stonden opgesteld die het vuur openden op de Amerikanen, waarop zij terugschoten", zei hij.

De overlevende dochter van het doodgeschoten echtpaar, de 16-jarige Nawal Ali, vertelde in het ziekenhuis dat een Iraakse tolk die met de Amerikaanse soldaten was meegekomen naar binnen kwam rennen toen hij schoten hoorde en de soldaten ervan probeerde te weerhouden haar ouders te doden. Ze zei dat het aan zijn ingrijpen te danken was dat haar broertje en zusje van 5 en 6 niet ook werden doodgeschoten.

In Taji, ten noorden van Bagdad, werd dinsdag een zelfmoordaanslag gepleegd op het konvooi van een met de Amerikanen samenwerkende sjeik. Twee medewerkers van de sjeik, leden van de Bewustwordingsraad van Taji, vonden de dood. Zij kregen de zelfmoordterrorist, die het konvooi op stond te wachten, in de gaten en zagen draden onder zijn kleding uitkomen. Toen ze op hem af liepen, blies de man zich op.

Bij het Tharthar-meer ten noordoosten van Bagdad ontdekten politieagenten en leden van met de VS samenwerkende stammen een massagraf met ongeveer vijftig lijken. In het gebied, tot voor kort een bolwerk van Al-Qaida in Irak, zijn de afgelopen maanden al honderden doden opgegraven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden