'Ira-aanslag op Charles en Diana'

Van onze buitenlandredactie

O'Callaghan moest volgens zijn verhaal een zware bom verstoppen op een herentoilet in het Londense Dominion-theater, slechts enkele meters van de koninklijke loge waar het Britse paar een liefdadigheidsconcert van de popgroep Duran Duran zou volgen. Het theaterbezoek was vier maanden van tevoren aangekondigd.

Maar de Ier die ook informant van de politie was, stelde de Britse autoriteiten op de hoogte. Het plan werd verijdeld door voor te wenden of de politie de jacht op hem had geopend. Zo kon hij naar Ierland vluchten onder het mom dat het uitvoeren van de aanslag te gevaarlijk voor hem zou zijn.

Volgens Ierse veiligheidsmensen klopt het verhaal. De Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5 heeft toegegeven dat O'Callaghan een "zeer gewaardeerde informant was" , die in de jaren tachtig veel bruikbare informatie heeft geleverd.

De geplande IRA-actie paste in het rijtje van aanslagen als de bom bij

enhuis Harrods in Londen (december 1983, zes doden) en het opblazen van het Grand Hotel in Brighton een jaar later, waar de Conservatieven hun partij-congres hielden en premier Margaret Thatcher als bij toeval ongedeerd bleef. De campagne moest Groot-Brittannie in een politieke crisis te storten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden