Weblog

iPhone maakt elke minuut een foto van je, ook in bed

Een voorbeeld van de locatiedata die de iPhone opslaat.

Nee, het is geen 1 april en dus geen tijd voor grappen. Apple maakt het me gewoon erg makkelijk om bloedserieus over dit soort oprukkende waanzin te schrijven.

De Britse Guardian berichtte gisteren dat onderzoekers uit de doeken hebben gedaan hoe de iPhone, dat populaire mobieltje dat al in zovele jas- en broekzakken zwerft, elke paar minuten even checkt waar precies op de aardbol de broekzak is, en vervolgens die gegevens opslaat in een lange log-file.
Dat bestand is vervolgens door iedereen met een beetje handigheid uit te lezen. Niet alleen de mensen van uw belbedrijf, en via hun de politie en geheime dienst, kunnen dus dankzij uw mobieltje achterhalen waar u was, ook uw jaloerse echtgenoot, achterdochtige baas en nog een paar duizend anderen kunnen dat. Met dank aan Apple.

Waarom? Dat weet waarschijnlijk alleen Apple-baas Steve Jobs precies. Al staat er in de gebruiksvoorwaarden van Apple al wel een flinke hint: Apple en zijn partners mogen uw lokatiegegevens vrijelijk gebruiken om u bijvoorbeeld lokatiegebonden diensten aan te bieden.

Maar dat verklaart volgens mij ook weer niet alles. Want voor een lokatiegebonden dienst moet duidelijk zijn waar ik ben, niet waar ik vorige week of vorig jaar was. Waarom dan toch mijn hele reisgeschiedenis bewaren, meneer Jobs?

Ik kan slechts één antwoord bedenken: Als Apple geen onderdeel van een geheime dienst is, en ik gok daar toch nog op, dan is dit een begin van het project 'Leg je eigen leven vast van A tot Z'. De jongens van Google voorspellen al een tijdje dat er een moment komt waarop iedereen een kopie van zijn hele leven gaat vastleggen op een harde schijf. Die schijf zal volgens Google uiteraard in de serverparken van Big G zijn te vinden. Maar Big Steve is ze nu te slim af en legt alvast alle lokaties in iemands leven op zijn eigen schijfjes vast.
Ik voorpel dat het daar niet bij blijft en dat de volgende generatie iPhones ongevraagd geluid van je opneemt. Met een beetje stemherkenning kan dat heel efficiënt. En nog mooier wordt het als hij ook automatisch foto's van je maakt. Als er in je broekzak te weinig licht is desnoods in infrarood. En nee, u hoeft niet te zeggen dat u dat goed vindt. Het gaat allemaal ongemerkt.

Voor de goede orde: Volgens The Guardian stuurt de iPhone de lokatiefile niet door naar Apple. Maar dat kan natuurlijk makkelijk veranderen. Vooral als de lokatiegegevens nodig worden om je de broodnodige lokale reclame te serveren.

Je vraagt je af wat Apple toch bezielt om op zo'n manier inbreuk te maken, of inbreuk mogelijk te maken, op de privacy van zijn grootste bezit: zijn klanten. Het doet denken aan een ander groot elektronicabedrijf dat zo de fout in ging. Sony, met zijn rootkit, software die ongezien van muziek-cd's op harde schijven van pc's werd gezet en naar Sony doorbriefde naar welke muziek er op die pc werd geluisterd.
Daar was duidelijk opzet in het spel, en dat is hier nog niet bewezen. Maar eerlijk gezegd kan ik me bij de andere verklaring: geen opzet maar knulligheid van een programmeur, hier toch niet veel voorstellen. De file wordt keurig gekopieerd als je een nieuw toestel gaat gebruiken en het systeem zit dus zowel in de iPhone als de iPad. Iets zegt me dat iemand bij Apple graag veel meer van me wil weten dan gezond is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden