iPad is niet slechter dan stoepkrijt en de blokkendoos

Tablet helpt bij breinontwikkeling jonge kinderen

AMBER DUJARDIN

Giraf Jop, Jokie van de Efteling en Dora: de figuren uit de digitale spelletjeswereld van jonge kinderen veroveren terrein. Kinderen gaan thuis steeds jonger en intensiever om met digitale media. Nog voor hun eerste verjaardag gebruikt 45 procent van de kinderen al een tablet en vanaf 3 jaar gebruikt meer dan 77 procent de tablet regelmatig.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'Iene Miene Media 2014' van expertisecentrum Mediawijzer.net. dat gisteren werd gepubliceerd. Ruim duizend ouders vulden een enquête in over het mediagebruik van hun kroost. Uit de gemengde reacties blijkt dat het onderwerp ouders enorm bezighoudt: "Ze worden er gemakkelijk en passief van", schrijft een ouder. "Ze willen niet meer zelf spelen en zijn niet meer creatief, doordat hun al verteld is 'hoe het moet' en ze daardoor de bewandelde paden belopen, en niet meer een tent in een tafel kunnen zien. Een groot gemis." Andere ouders zijn juist erg positief. "Het kan mijn kind aan het leren krijgen zonder dat ze dit als leren ervaart", schrijft een andere ouder. "Ze heeft daardoor kleuren leren onderscheiden en kan al tot 20 tellen."

Het aantal tablets blijft in stevig tempo toenemen: in 2012 had een op de drie gezinnen een tablet, maar uit het onderzoek blijkt dat dit aantal is gestegen naar ruim driekwart van de gezinnen. De tablet is goed voor een gebruik van 22 minuten per dag. Favoriet zijn tekenspelletjes, educatieve spelletjes en puzzels. Uit het onderzoek blijkt dat jonge kinderen vaak snel weten wat ze moeten doen om geluid of beweging op het scherm te krijgen. Het zelf starten van programma's en spelletjes is voor het merendeel ook geen probleem.

Aan de positieve kanten van het tabletgebruik zien ouders vooral dingen als plezier, de algemene ontwikkeling, dat kinderen behendigheid opdoen en dat hun creativiteit wordt aangesproken. Toch denkt meer dan de helft van de ouders dat 'gewoon' speelgoed beter is voor hun kinderen dan digitale media. Ze zijn bang dat hun kinderen dingen zien die niet voor hun ogen zijn bestemd of dat ze computeren belangrijker vinden dan de echte wereld.

Zijn die zorgen terecht? Peter Nikken, hoogleraar mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, denkt van niet. "Digitale media hoeven niet slechter te zijn dan blokken of krijtjes. Zulke media kunnen ook goed zijn voor de breinontwikkeling van jonge kinderen. Maar het is wel belangrijk dat ouders de balans bewaken tussen computerspelletjes en buiten spelen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden