IOC vooralsnog mild voor frauderende Russische sporters

doping | Russische sporters mogen wellicht toch naar Rio. Maar het IOC steunt geen enkel sportevenement meer in Rusland.

Ofschoon het IOC in het hart is geraakt door een dopingfraude zonder weerga, staat de deur naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor Russische sporters nog open. In telefonisch spoedberaad besloot het dagelijks bestuur gisteren Rusland niet te schorsen, zoals het wereld anti-dopingagentschap Wada had aanbevolen en atletencommissies wensten.

De spierballentaal die IOC-voorzitter Thomas Bach maandag uitte na publicatie van het Wada-rapport, dat bevestigde dat Rusland jarenlang de kluit belazerde met een door de staat gestuurd dopingsysteem van onvermoede omvang, was gisteren afgezwakt. Niet de genoemde zwaarste sanctie werd uitgesproken, zoals velen onvermijdelijk leek.

Wat deelneming in Rio betreft, "worden juridische mogelijkheden onderzocht met betrekking tot een collectief verbod van alle Russische sporters, tegenover het recht op individuele rechtvaardigheid". Dat is het stokpaardje van de op eieren lopende voormalige advocaat Bach. Hij heeft zich altijd een tegenstander getoond van het uitsluiten van het sportpolitiek en commercieel machtige Rusland.

Daarbij wordt ook de uitspraak afgewacht die het internationaal sporttribunaal Cas morgen in Lausanne doet naar aanleiding van het beroep dat 68 Russische atleten hebben aangetekend tegen hun schorsing voor Rio. De internationale atletiekfederatie Iaaf heeft de Russische Federatie geschorst, en daarmee al haar atleten. Cas zal juridisch toetsen of alleen bewezen dopingovertreders mogen worden gestraft, zoals Rusland bepleit.

Gezien de belastende uitkomsten van het rapport van de Canadese jurist Richard McLaren, is duidelijk dat de meeste Russische topsporters in 20 olympische zomersporten, van medaillekandidaten tot talenten, bij de fraude betrokken waren. Mochten de Russen gerechtigd zijn in Rio deel te nemen, dan is onduidelijk wie zich zonder doping heeft kunnen voorbereiden. Het IOC heeft tot nader onderzoek opgeroepen omdat wel de betrokken sporten bekend zijn, maar niet de namen van de sporters.

Met 33 medailles en 13 titels voerde Rusland het medailleklassement van de Winterspelen in Sotsji aan. Van 15 medaillewinnaars zijn daarbij door de Russische geheime dienst positieve urinestalen verwisseld. Het IOC kondigde gisteren een onderzoek aan naar alle deelnemers, coaches en officials die betrokken waren bij de Winterspelen. Alle afgenomen bloed- en urinestalen worden opnieuw geanalyseerd, waarbij ook forensische onderzoekers worden betrokken.

Een commissie moet disciplinaire maatregelen nemen tegen officials binnen het Russische ministerie van sport en anderen die in het rapport worden genoemd vanwege schending van het Olympisch Handvest en de mondiale antidopingcode. Deze officials krijgen geen accreditatie voor de Olympische Spelen in Rio.

Het IOC nam onder de toenemende druk enkele voorlopige maatregelen. Het steunt geen enkel internationaal sportevenement in Rusland, inclusief de Europese Spelen van 2019, die worden georganiseerd door de Europese Olympische Comités. Over het WK voetbal van 2018 wordt in de verklaring niet gesproken.

Alle wintersportfederaties is verzocht hun voorbereidingen voor wedstrijden in Rusland te bevriezen, en naar alternatieve organisaties te zoeken. Voorts is internationale federaties gevraagd onderzoek te doen naar de in het rapport genoemde Russische overtredingen tegen de dopingcode, en waar nodig te straffen.

Het vraagt daarbij om de krachtige vuist die de Iaaf tegen Rusland heeft opgeheven, maar die het IOC zelf niet echt durft te ballen tegen haar frauderende gastheer van Sotsji.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden