IOC neemt geen verdere stappen tegen Jillert Anema

Jillert Anema in de Gangneung Oval tijdens de 10000 meter op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang.  Beeld ANP
Jillert Anema in de Gangneung Oval tijdens de 10000 meter op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang.Beeld ANP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) onderneemt geen verdere stappen tegen schaatscoach Jillert Anema. De officiële waarschuwing die de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF aan Anema gaf nadat de coach het geprobeerd afspraken te maken over een ploegenachtervolgingswedstrijd, was een juiste afhandeling van zaken.

Redactie

Het IOC neemt zo een snel besluit in een zaak die donderdag de Nederlandse gemoederen flink bezig hield in Zuid-Korea. Anema had bij de Spelen in Sotsji in 2014 aan toenmalig bondscoach Arie Koops gevraagd of de Nederlanders coulant wilden omgaan met de Fransen, toen de tegenstander van Nederland in de eerste ronde van de ploegenachtervolging.

Anema was de Franse coach, maar hij had geen fit team. Zijn vrees was dat gezichtsverlies zou betekenen dat de Fransen minder subsidie zouden krijgen. Als tegensprestatie zou Alexis Contin bij een valpartij van Nederland zich hebben laten terugzakken.

NOC*NSF had vier jaar na dato de zaak alsnog gemeld bij het IOC, nadat de Volkskrant er donderdag over had bericht. Algemeen directeur Gerard Dielessen zei afgelopen week bij de NOS dat hij vond dat de sportkoepel juist had gehandeld, maar dat het beter was geweest de zaak meteen te melden bij het IOC. Dat werd toen niet gedaan, omdat er intern door onder meer toenmalig chef de mission Maurits Hendriks werd gezocht naar een ‘passende maatregel’. Het werd de officiële waarschuwing, gestuurd omdat Anema de ‘olympische waarden had geschonden’.

Smet

Het IOC vindt nu dat de gekozen oplossing in lijn was met de geldende regels wat betreft manipulatie van wedstrijden. Nu is Dielessen tevreden met de uitspraak. “Wij zien dit als een bevestiging dat zowel het doorlopen proces als de opgelegde sanctie op een integere wijze tot stand zijn gekomen. Bovendien zien wij dit als een erkenning van de proportionaliteit van de sanctie.”

Jillert Anema lijkt door deze beslissing 'vrijgesproken', maar over de rol van NOC*NSF zal nog wel worden nagepraat. Zij hielden informatie vier jaar achter. De huidige chef de mission, Jeroen Bijl, wilde er zondag niet veel over zeggen. "Dat leidt alleen maar af van de sport. Het was wel een smet op de eerste week."

Lees ook: Schaatscoach Jillert Anema kreeg waarschuwing wegens schenden olympische waarden.

Lees het laatste nieuws over de Olympische Spelen in ons dossier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden