IOC is niet zonder slag of stoot van worstelen af

John Irving is niet de beste worstelaar die de Verenigde Staten ooit hebben gekend, verre van.

Als schrijver is hij misschien wel de beroemdste Amerikaan die met worstelen wordt geassocieerd. De liefde voor deze klassieke sport loopt als een rode draad door een aantal van zijn romans.

Daarin wordt worstelen geromantiseerd. "Het is het voorrecht van de fictieschrijver om de waarheid te liegen, en zijn plicht om de leugen geloofwaardig te maken", zo omschreef hij eens de rekbare kaders van zijn werk. Zo rekbaar, was vrijdag in de New York Times zijn conclusie, mag het werk van het IOC niet zijn.

Kom niet aan de liefde van Irving. Op de opiniepagina hamerde hij het IOC aan het kruis, nadat de 15 leden van het uitvoerend bestuur vorige week worstelen hebben voorgedragen om per 2020 van het olympisch programma te verdwijnen. Dat gebeurde in de welbekende mistige stijl, die van een geheime stemming.

In streven naar modernisering is vasthouden aan klassieke waarden niet het beste uitgangspunt. Maar van het IOC mag ook worden verwacht dat het fungeert als bewaker van de sportcultuur. Niet dat ze als een soort Taliban een beeldenstorm ontketent.

Worstelen is een van de oudst bekende sporten, er zijn rotstekeningen van 3000 voor Christus. Het was een prominente sport tijdens alle klassieke Griekse Spelen en staat sinds de eerste moderne uitvoering in 1896 op het olympisch programma. Tekenen dat deze sport aan het uitsterven is, zijn er niet.

Worstelen wordt in 180 landen beoefend. Dat zijn er bijna tweemaal zoveel als bij de moderne vijfkamp, het verzinsel van Pierre de Coubertin dat het met onder meer hockey in de geheime stemming van worstelen won. Het wereldwijde aantal beoefenaars van worstelen is een veelvoud.

Niet dat het een raadsel is waarom worstelen boven de vijfkamp werd verkozen. Alle vingers wijzen op Juan Antonio Samaranch jr, het zoontje van de voormalige IOC-voorzitter die vlak voor diens terugtreden als IOC-lid werd gecoöpteerd. Hij is lid van het uitvoerend bestuur en ondervoorzitter van de International Modern Pentathlon Union. Geen worstelaar die binnen het IOC zo'n hoge positie inneemt.

Ook Irving wijst op die belangenverstrengeling. Zijn openingszin: "In 393 na Chr. werden de oude Olympische Spelen opgeheven - ze waren te corrupt geworden." In zijn slotzin concludeert hij dat de internationale worstelfederatie Fila gefaald heeft om zijn geliefde sport te beschermen, "mede daardoor was het uitvoerend bestuur van het IOC in staat een slinkse beslissing te nemen die net zo fout is als de corruptie die het einde inluidde van de oude Olympische Spelen in 393 na Chr.".

De weliswaar goed onderbouwde mening van een beroemde schrijver alleen zal het worstelen niet redden. Maar met die uitbrander van Irving krijgt het IOC de komende maanden een geweldige lobby over zich heen. Allereerst vanuit de VS, de grootfinancier van de Spelen. Met 125 medailles, waarvan 50 gouden, is worstelen er de op drie na succesvolste olympische sport.

Zes senatoren hebben zich tegen het IOC gekeerd, de website keepwrestlingintheolympics.com kreeg op Facebook bijna 90.000 likes en petities worden ingezameld voor het Witte Huis. Komend weekeinde zitten tijdens de wereldbeker in Teheran vertegenwoordigers uit Amerika, Rusland, Turkije, en Iran broederlijk om de tafel. In Rusland is met steun van president Poetin een comité opgericht dat de beslissing van het IOC bestrijdt.

In mei strijdt worstelen in St. Petersburg met de nieuwe kandidaten karate, skeeleren, muurklimmen, squash, wakeboarding, wushu en honk/softbal voor drie plaatsen op de shortlist. In september valt in Buenos Aires de beslissing welke sport de 25ste wordt of blijft op het olympisch programma.

Alles is mogelijk. Tenslotte verdween het onlangs toegevoegde kitesurfen weer van het programma zonder ooit olympisch gepraktiseerd te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden