Inzet vingerafdruk: een verademing of vragen om problemen?

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Eén vingerafdruk, en daar gaat ie. Je legt je vinger op je Iphone en patsboem, het rekeningoverzicht verschijnt. Afgelopen dinsdag introduceerde ING als eerste bank in Nederland vingerafdrukherkenning in de mobiel bankieren app. Ook bedrijven gebruiken de menselijke afdruk om werknemers te registreren en te controleren via de biomedische prikklok. Is de inzet van onze vingerafdruk hartstikke handig of is dit vragen om problemen?

Bij de app van ING blijft het alleen bij inloggen, maar in een later stadium (nog onduidelijk wanneer) kunnen klanten ook betalingen bevestigen met alleen een vingerafdruk. Tot nu toe is de app alleen beschikbaar voor de ING-klant die in het bezit is van het nieuwste iOS-toestel (iPhone 5S en hoger) uitgerust met Touch ID.

Gemengde gevoelens

Forensisch analyst Rob ten Hove, heeft gemengde gevoelens over de nieuwe mogelijkheid. "Het is goed om dingen te vergemakkelijken en daar is dit een goed voorbeeld van. Maar het gebruik van vingerafdrukken is nu eenmaal niet waterdicht, dus honderd procent veiligheid kun je niet waarborgen. Los van het feit dat het niet eenvoudig is om een vingerafdruk na te maken, zullen criminelen altijd een weg vinden om er misbruik van te maken."

Vingerafdrukherkenning ter ondersteuning van de mobiele app, zou ten Hove een stap in de goede richting vinden: "Als de vingerafdruk gebruikt zou worden in combinatie met een code, zou het een waardevolle beperking zijn. De drempel ligt dan hoger om erdoorheen te komen."

Continue monitoring
Jeroen Baardemans, persvoorlichter van ING, is niet bang voor misbruik van de app. "We zijn erg enthousiast erover. De app wordt 24 uur per dag gemonitord. 100% garantie kunnen we natuurlijk nooit geven, maar er is nog nooit misbruik van onze app gemaakt en daar gaan we nu ook vanuit." Hij verwacht dat de versie voor Android- en Windowstoestellen eind dit jaar komt.

Biomedische prikklok op de werkvloer
Wat betreft de biomedische prikklok op de werkvloer, voert uitzendbureau Tempo-Team nu al wekelijks 20.000 'verificatiemomenten bij bedrijven' uit. Dit meldde het Financiële Dagblad gisteren. Bij die bedrijven zijn kastjes geplaatst waar de uitzendkracht van Tempo-Team zijn vinger voor en na het werk op de scan moet leggen.

In het artikel van het Financiële Dagblad vertelt Monique Boonstra, accountspecialist bij Tempo-Team, meer over de vingerscan: "Dankzij de vingerscan worden administratieve processen makkelijker. Problemen rond uren, facturen en zoekgeraakte pasjes zijn niet meer aan de orde; bovendien neemt de fraudegevoeligheid af. Ook biedt het gebruik van de vingerscan 24 uur per dag inzicht in de bezetting op de werkvloer en kan er dus snel worden bijgestuurd."

Weerstand FNV en juristen
De ontwikkeling stuit op weerstand bij de FNV en juristen. Rik van Steenbergen, beleidsmedewerker bij vakcentrale FNV, is er niet gerust op en vertelt het Financiële Dagblad: "Deze ontwikkeling is nieuw voor mij en ik ben er niet blij mee. Een vingerafdruk omzetten naar een code voor planning is niet herleidbaar naar individuen, maar zijn er voldoende waarborgen dat straks niet ook andere gegevens worden opgehaald? We gaan daar als vakbeweging eens dieper induiken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden