Inzet rechter om klimaatpolitiek af te dwingen

Komende week al zaak van milieuorganisatie tegen Nederland

JOOP BOUMA EN ANNE GRIETJE FRANSSEN en REDACTIE GROEN

Rechters kunnen landen dwingen tot een doelmatig klimaatbeleid. Misschien zijn rechtszaken wel de enige manier om de politieke onverschilligheid rond klimaatverandering te doorbreken, zegt Jaap Spier, advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Dertien juristen en wetenschappers uit negen landen mengen zich in het internationale klimaatdebat. Onder hen rechters van het hooggerechtshof van Brazilië en van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De groep heeft een handleiding opgesteld voor juristen die overheden via de rechter tot effectieve klimaatpolitiek willen verplichten.

De Nederlandse advocaat-generaal en hoogleraar aansprakelijkheidsrecht Jaap Spier nam met de Duitse filosoof Thomas Pogge van de Amerikaanse Yale University het initiatief voor het document, de 'Oslo Principles'. Het stuk is genoemd naar de Noorse hoofdstad waar de groep het raamwerk formuleerde. Eerdere bijeenkomsten waren er in Den Haag, New York en Londen.

Spier (64): "De klimaatcrisis is te belangrijk om op haar beloop te laten. Er wordt ongelooflijk veel gesproken, maar veel te weinig gedaan. Want wie is verantwoordelijk voor wat? Het Westen denkt: als China en India niets doen, kunnen wij ook achterover blijven leunen."

Juist komende week dient voor de rechtbank in Den Haag een zaak tegen de Nederlandse staat over de klimaatkwestie.

De Oslo Principles richten zich nadrukkelijk ook tot de politiek, zegt Spier. "Het document is een steun in de rug voor politici die zich hard willen maken voor klimaatpolitiek, en dit beleid moeten uitleggen aan hun kiezers."

In de Oslo Principles wijst de werkgroep op grondslagen in het bestaande recht die toepasbaar zijn op klimaatbeleid. Volgens Spier zijn er voldoende juridische mogelijkheden om een land te dwingen de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Rechters kunnen op grond van het internationaal recht, de rechten van de mens en het aansprakelijkheidsrecht oordelen wat een staat moet doen om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering te voorkomen, aldus de groep. In het geding zijn het recht op leven en gezondheid, de internationale vrede en veiligheid, voedselvoorraden en economische vooruitgang.

Volgende week treffen de Nederlandse staat en milieuorganisatie Urgenda elkaar voor de rechtbank in Den Haag in een procedure over het Nederlandse klimaatbeleid. Urgenda vindt dat de overheid te weinig doet. De staat beroept zich op EU-beleid en internationale afspraken. Roger Cox, advocaat van Urgenda, is blij met de ruggesteun van de Oslo Principles. "Het is markant dat de juridische grondslagen in het document vrijwel dezelfde zijn als de onze."

DE VERDIEPING 4

Klimaat onder de rechter

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden