Inzet militairen verdeelt coalitie

Michelle Obama verwelkomt Balkenende met twee kussen. (Trouw) Beeld EPA
Michelle Obama verwelkomt Balkenende met twee kussen. (Trouw)Beeld EPA

Zelfs een beperkte nieuwe militaire missie in Uruzgan na 2010 lijkt onhaalbaar. Coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie geven geen steun.

Teun Lagas

Het CDA staat lijnrecht tegenover coalitiepartners PvdA en ChristenUnie bij de vraag of er eind volgend jaar toch weer Nederlandse militairen naar Uruzgan kunnen worden gestuurd.

De PvdA zette het debat gisteren bij voorbaat op scherp door aan te kondigen tegen te zullen stemmen. PvdA vicepremier Wouter Bos zei dat er na 2010 geen Nederlandse militairen meer in Uruzgan zijn. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam: „We gaan niet eind 2010 eerst al onze militairen terugtrekken om daarna weer een nieuwe missie in Uruzgan te beginnen.” Van Dam kan zich niet voorstellen dat het kabinet zo’n vervolg in Uruzgan durft voor te stellen. „Maar als het dat wel doet, stemmen we tegen.”

CDA-woordvoerder Haverkamp sluit nog steeds niet uit dat er een nieuw besluit wordt genomen om met een kleinere missie door te gaan. Hij wijst erop dat twee jaar geleden alleen is besloten de leidende positie van Nederland in de Zuid-Afghaanse provincie op te geven. Dat betekent volgens het CDA dat gepraat kan worden over doorgaan op beperktere schaal.

De kleinste coalitiepartner ChristenUnie stelt zich gematigder op dan de PvdA. Kamerlid Voordewind: „Wij zijn niet enthousiast om door te gaan in Uruzgan.” Ook een beperkt vervolg van Nederlandse militaire aanwezigheid, voor wederopbouw of scholing van Afghaanse soldaten, vindt de ChristenUnie niet erg raadzaam.

De PvdA rekende gisteren voor dat er een meerderheid in de Kamer tegen een vervolgoperatie in Uruzgan is, want ook oppositiepartijen SP, VVD, GroenLinks en PVV zeggen na augustus 2010 ’genoeg is genoeg’.

De PvdA beroept zich op de afspraak bij het verlengingsbesluit van 2007, toen het kabinet na veel rumoer besloot twee jaar langer door te gaan in Uruzgan. De belofte was toen dat Nederland na die twee jaar zijn leidende positie opgeeft en alle tweeduizend soldaten van de Task Force Uruzgan naar huis mogen.

Het CDA wijst erop dat er toen geen afspraak is gemaakt over een eventueel nieuw Uruzgan-voorstel. Haverkamp: „Dan heeft de PvdA een ander besluit genomen dan de rest van de Kamer.”

De Navo heeft nog geen nieuw verzoek bij de Nederlandse regering neergelegd om opnieuw voor enkele jaren in Uruzgan te blijven. Zo’n formeel verzoek wordt pas gedaan wanneer er uitzicht bestaat op een ja in Den Haag. Die kans is klein geworden, nu de messen aan het Binnenhof al zijn getrokken.

Het CDA heeft begrip voor de voorzet die partijgenoot minister Verhagen deze week deed in New York. Verhagen was altijd voorstander van langduriger Nederlandse aanwezigheid in Uruzgan en liet dat opnieuw blijken met zijn opmerking dat Den Haag straks niet al het werk aan de bondgenoten kan overlaten.

Bij de oppositie en bij PvdA en ChristenUnie wekte Verhagens actie ergernis. Het wordt onverstandig genoemd dat hij de Navo een signaal gaf dat Nederland misschien wel langer wil blijven. Volgende week is er spoeddebat over de kwestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden