Inzegenen homo's mag, trouwen niet

Rapport van Anglicaanse bisschoppen

LONDEN - Priesters van de Church of England moeten voortaan homoseksuele stellen kunnen inzegenen. Dat adviseert een werkgroep van Anglicaanse bisschoppen die zich twee jaar lang heeft gebogen over de relatie tussen de kerk en homoseksualiteit. De bisschoppen benadrukken dat de inzegening niet gelijk staat aan een kerkelijk huwelijk.

Nu nog geldt een expliciet verbod op het inzegenen van homoseksuele paren, maar de werkgroep concludeert dat dit niet meer van deze tijd is. Als het bestuur van een parochie ermee instemt, dan krijgen priesters de mogelijkheid homostellen in te zegenen. "De kerkelijke leer over seksualiteit staat in een gespannen verhouding met de hedendaagse opvattingen in de maatschappij", stelt de werkgroep.

Na de aanstelling van Justin Welby als aartsbisschop van Canterbury is de kerkleiding een minder dogmatische koers gaan varen. Welby is nog altijd een tegenstander van het homohuwelijk, maar erkent dat maatschappelijke opvattingen over seksualiteit 'revolutionair' zijn veranderd. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat de kerk homo's en lesbo's met respect moet bejegenen en heeft al diverse ontmoetingen gehad met vertegenwoordigers van organisaties die streven naar gelijke rechten voor homo's en lesbiennes.

Het rapport van de bisschoppelijke werkgroep slaat een vergelijkbare toon aan. Het stelt dat de kerk 'boete moet doen' voor de wijze waarop homo's en lesbo's vroeger zijn behandeld. De bisschoppen benadrukken dat de Church of England nog altijd 'vasthoudt aan de traditionele leer', maar de conclusies markeren een duidelijke verandering in de houding van de kerk. De werkgroep suggereert zelfs dat de Bijbel geen definitief oordeel velt over homoseksualiteit.

Het rapport zal ongetwijfeld tot onrust leiden bij de conservatieve stroming binnen de Church of England, die homoseksualiteit nog altijd als een zonde ziet. De Anglicaanse gemeenschap is de afgelopen tien jaar diep verdeeld geraakt over het homohuwelijk en de aanstelling van vrouwelijke en homoseksuele bisschoppen. Conservatieve Anglicaanse kerken in Afrika en Azië hebben herhaaldelijk gedreigd te breken met hun liberale geloofsgenoten in het Westen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden