Inzameling voor 'stille ramp' in Afrika

Rode Kruis: Media hebben veel te weinig aandacht voor hongersnood

Het Rode Kruis opent de hulprekening voor de droogte in Afrika. "We hebben te weinig geld voor het grote beroep dat nu op ons wordt gedaan."

Westerse media staan vol met de oorlog in Syrië en de vluchtelingencrisis. Voor de 'stille ramp' die El Niño (zie box) aanricht in de verdroogde landen van Afrika, is te weinig aandacht. Dat zegt woordvoerder Merlijn Stoffels van het Rode Kruis, de organisatie die gisteren een inzameling begon.

Waarom nu de oproep?

"We begrijpen best dat de media in landen als Nederland over andere dingen schrijven, maar de aandacht voor deze zaak moet echt omhoog. Er lopen nu 42 miljoen Afrikanen acuut gevaar en dat dreigt op te lopen tot 60 miljoen. Alleen al in Ethiopië moeten een miljoen kinderen bijvoeding krijgen en medische hulp. In Somalië zijn de problemen net zo groot, net als verder naar het zuiden, in landen als Malawi, Zimbabwe en Mozambique. Bij het Nederlandse Rode Kruis merkten we hetzelfde als bij zusterorganisaties in andere landen: we hebben te weinig geld om alle hulp te bieden. Daarom doen we een beroep op burgers."

Is het Rode Kruis niet vooral van de noodhulp?

"Zeker. Voedsel, water en medische hulpmiddelen zijn van direct belang. Maar we hebben zeker geen mogelijkheden om die noodhulp oneindig te laten voortduren. Dus we werken ook mee aan andere initiatieven. Een praktisch voorbeeld: door watertekort wassen mensen hun handen niet meer, zo krijgen besmettelijke ziekten een kans. Dus we geven training daarover. Vrouwen bij wie de inkomsten wegvallen, laten zich nogal eens seksueel exploiteren. Dus werken we mee aan het uitdelen van voorbehoedmiddelen, om hiv/aids te voorkomen.

"Mensen die honger hebben, eten hun zaden op. Begrijpelijk, maar ze kunnen daardoor niet zaaien en oogsten. Dus werken we mee aan de levering van droogtebestendige zaden. In Ethiopië hebben we ooit bijgedragen aan het uitdelen van kamelen. Die kunnen veel langer zonder water dan de geiten die veel mensen hadden. Veel mensen zijn afhankelijk van het houden van een dier."

Storten dus op 7244. Niet op 555, zoals anders?

"We overleggen regelmatig met de andere hulporganisaties en de omroepen. Het is altijd afwegen. Zo'n grote inzamelingsavond op televisie organiseer je alleen maar als je zeker weet dat er genoeg belangstelling en geefbereidheid is. De organisatie van zo'n avond is best een investering. Maar we sluiten niet uit dat het er alsnog van gaat komen. Vijf jaar geleden hadden de voedselproblemen in de Hoorn van Afrika ook al een tijd geen aandacht gekregen, maar de belangstelling groeide sterk en zo kwam er toch een gezamenlijke inzameling via 555."

De boosdoener: El Niño

El Niño is de naam voor de abnormale stijging van de temperatuur in de Stille Zuidzee. Die oceaan zit in een wankel evenwicht. De passaatwinden blazen vanuit Zuid-Amerika het warme oppervlaktewater naar Indonesïe. Daar is het water dus warmer.

Als die winden aan kracht afnemen, gaat er minder water naar het westen. Het water bij Peru wordt warmer, daardoor daalt de luchtdruk en zo nemen ook de passaatwinden weer aan kracht af.

Dit gebeurt eens in de paar jaar maar soms houdt het aan. Dat kan grote gevolgen hebben - zoals dit jaar. De passaatwinden zijn stilgevallen en blazen lucht vol vochtigheid niet meer over Afrika, zoals anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden