Inzameling voor gevechtswagen tegen verderfelijke roomse leer

Van onze kerkredactie "De rooms-katholieken besteden miljoenen aan uitgebreide, goed uitgeruste evangelisatie-wagens, die de landen doortrekken met hun verderfelijke lektuur over de leer der goede werken en de middelares Maria ter zaligheid! Miljoenen mensen worden zo misleid voor tijd en eeuwigheid."

Dit schrikbeeld schetst Kerkbode, weekblad voor hervormd Schouwen-Duiveland, om de hervormde eilandbevolking op te wekken, een concurrerende evangelisatiewagen van protestantse signatuur te financieren.

Hiermee zou evangelist T. Vanhuysse van de stichting In de rechte straat door Nederland moeten trekken om prekend en vlugschriften verspreidend "de leer van vrije genade, door het geloof in Christus alleen" , te verkondigen.

Hij 'heeft dan alles bij de hand en kan ook een ruimer assortiment lektuur meenemen', meldt het comite In de rechte straat SchouwenDuiveland. "Tevens kan hij bij een spreekbeurt ver weg, in de wagen slapen, zodat hij geen hotelkosten hoeft te maken."

Het comite roept ook op tot vrijgevigheid voor buitenlandse activiteiten van In de rechte straat, en wel in "landen als Rusland, Roemenie, Polen etc.." Daar immers "bestaat een dringende behoefte aan Bijbelse geluiden, waar Rome gretig op ingaat, kosten noch moeite sparend om via honderden radio- en televisiekanalen de toewijding aan Maria uit te zenden. Rome bereikt deze landen wel, In de rechte straat niet, omdat het geld ontbreekt."

Dat waakzaamheid jegens het roomse gevaar op Schouwen-Duiveland nog niet optimaal is, kan misschien worden afgeleid uit het adres van In de rechte straat: Oud Heiligenweg 41, Oosterland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden