Inzameling Haïti brengt 83,4 miljoen euro op

Een medewerkster van het Rode Kruis met een zes maanden oude baby in Haïti. (AP)

De nationale inzamelingsacties voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti heeft 83.448.252 euro opgebracht, de helft daarvan uit publieksgiften.

Dat werd rond middernacht bekendgemaakt in de gezamenlijke tv-uitzending voor voor de slachtoffers in Haïti. De eindstand zal overigens nog iets kunnen oplopen omdat niet iedereen die gisteravond naar 0800 1112 belde, te woord kon worden gestaan. Een deel van die donateurs zal vandaag worden teruggebeld om te horen hoeveel zij voor de 1,5 miljoen Haïtiaanse daklozen en andere aardbevingsslachtoffers willen schenken.

Aan het begin van de avond droegen de dj's Rob Stenders ( 3FM) en Jeroen van Inkel (Q Music) met de bekendmaking van de opbrengst van 8,6 miljoen euro in de radiomarathon voor Haïti officieel het actiestokje over aan Jeroen Pauw, Linda de Mol en Beau van Erven Dorens. De radiouitzending begon donderdagochtend om zes uur en eindigde om negen uur donderdagavond. De televisieactie ging nog door tot 10 uur 's avonds.

Om tien uur 's avonds stond de teller op ruim 33 miljoen afkomstig uit de publieksactie. Het publiek kon echter blijven bellen naar 0800 1112, waar de lijnen geregeld overbezet bleken. Rond middernacht bleek de (voorlopige) eindstand ruim 41 miljoen, waarna minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking dat bedrag zoals beloofd verdubbelde, naar 83,4 miljoen.

Daarnaast waren er veel particuliere initiatieven waaronder in in de muziekwereld en in verschillende geloofsgemeenschappen.

Politici nemen de telefoon aan

Het belpanel van de tv-benefietactie 'Nederland Helpt Haïti', een gezamenlijke actie van Nederland 1, RTL 4 en SBS 6, bevatte veel politieke kopstukken. Namens het kabinet zaten premier Jan Peter Balkenende en de vice-premiers Wouter Bos en André Rouvoet in het panel waar mensen hun financiële bijdragen konden melden.

Eerder was al duidelijk dat minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking ook in het panel zat. Ook alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer namen er de telefoon aan. Namens het koningshuis en het Rode Kruis was prinses Margriet aanwezig. Ook zij stond bellende steunverleners te woord.

8000 telefoontjes bij Radio 555

Achtduizend mensen hadden donderdagochtend tussen zes en elf uur al gebeld met het actienummer van Radio 555. In de radio en tv-studio in Hilversum stonden bekende Nederlanders in het belpanel slechts een deel van de vele bellers te woord. De overige telefoontjes werden doorgeschakeld naar een van de tien callcenters, waarvan een in België.

Om zes uur 's ochtends ging vanuit Studio 24 in Hilversum op de grootste radiozenders van Nederland de benefietactie Radio 555 voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti van start. De hele dag zamelden de bekendste radio-dj's van Nederland geld in voor Giro 555.

Muziek voor 555

De Nederlandse artiesten, componisten, producers en de muziekindustrie werkten donderdag belangeloos mee aan de benefietactie voor Haïti. Ze traden niet alleen gratis op tijdens de radio- en tv-uitzendingen, maar doneerden ook de complete opbrengst van een van hun liedjes op giro 555.

De liedjes kunnen in ruil voor een donatie van 1,30 euro per liedje worden gedownload via de speciale downloadsite muziekvoor555.nl. „Er komen ook snel te downloaden bundels van twintig liedjes beschikbaar in ruil voor een donatie van 25 euro.

Cabaretiers

Een grote groep Nederlandse cabaretiers geeft op dinsdag 2 februari een benefietvoorstelling voor Haïti.

Onder anderen Sara Kroos, Claudia de Breij, Dolf Jansen, Karin Bloemen en Angela Groothuizen treden solo en met elkaar op tijdens een bijzondere late night show in Theater de Flint in Amersfoort. Dat heeft Harry Kies Theaterproducties woensdag gemeld.

Alle betrokkenen werken belangeloos mee. De gehele opbrengst van de avond komt ten goede aan giro 555. De kaartverkoop is reeds begonnen.

Geloofsgemeenschappen

Ook Nederlandse geloofsgemeenschappen komen in actie voor Haïti. Bidden doen ze sowieso voor de slachtoffers van de aardbeving. Zowel katholieken, islamieten, protestanten als de joodse gemeenschap zijn opgeroepen de handen te vouwen voor de Haïtiaanse slachtoffers.

Katholieke jongeren organiseren zaterdag een benefietavond in de St. Cathrien in Den Bosch, waarbij de jongeren dansen, bidden, muziek maken en verhalen vertellen. De opbrengst van de avond gaat naar WereldOuders, een ontwikkelingsorganisatie die twintig jaar actief is in Haïti en wordt geleid door de Amerikaanse priester en arts Rick Frechette.

De joodse gemeenschap in Nederland heeft al haar leden opgeroepen geld te doneren aan giro 555. De synagogen besteden in hun diensten speciale aandacht aan de ramp, zegt een woordvoerder. Het Joods Humanitair Fonds heeft reeds tienduizend euro beschikbaar gesteld aan een Israëlisch veldhospitaal, dat sinds vorige week in Haïti is gestationeerd. Ook basisschoolkinderen dragen hun steentje bij. Zo zamelen kinderen van de joodse basisschool Rosj Pina in Amsterdam geld in met de verkoop van knutselwerken.

Ook de Unie van de Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omstreken (UMMAO) doet een dringend beroep op haar achterban om de slachtoffers in Haïti via giro 555 te steunen. De UMMAO vraagt haar leden bovendien in gebed te gaan. Turkse moskeeën laten via koepelorganisatie Milli Görüs weten aandacht aan de ramp te zullen besteden, bijvoorbeeld tijdens het vrijdagmiddaggebed.

Het Leger des Heils vraagt kerkleden hun mobieltjes de komende twee zondagen niet uit te zetten, maar juist aan te zetten. De welzijnsorganisatie is een bijzondere 'sms-service' gestart waarmee bedragen overgemaakt kunnen worden. Tijdens de collecte kunnen zij ’HAITI’ sms-en naar nummer 4333. Daarmee doneren de kerkgangers 2,50 euro per bericht voor de noodhulp van het Leger des Heils.

Ook Vlaamse tv-benefietactie

De Vlaamse tv-zenders VRT en VTM hielden donderdagavond eveneens een gezamenlijke tv-uitzending. Vanaf 20.40 uur presenteerden nieuwslezers Martien Tanghe en Stef Wauters de Vlaamse benefietshow.

Vandaag (vrijdag) begint een soortgelijke samenwerking tussen Vlaamse radiozenders. Vijf verschillende stations, waaronder Qmusic en Studio Brussel, vormen samen Radio 1212. De naam verwijst naar het bankrekeningnummer voor steun aan Haïti. Het idee voor de gezamenlijke radioshow van twaalf uur lang is gebaseerd op de soortgelijke Nederlandse actie voor de tsunami vijf jaar geleden.

(jongkatholiek.nl)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden