Inzamelen van accu's moet milieulast e-bikes verminderen

Tegenwind, een steile brug, lange afstanden. Dankzij de elektrische fiets draaien veel fietsers daar hun hand niet meer voor om. De afgelopen jaren zijn e-bikes enorm populair geworden. Vorig jaar werden er 192.000 verkocht. Er rijden inmiddels meer dan 1 miljoen exemplaren rond. Met de toename van het aantal e-bikes is ook een nieuwe afvalstroom ontstaan. Jaarlijks worden zo'n 26.500 accu's afgedankt.

Om te voorkomen dat deze accu's bij het afval belanden zijn producenten en importeurs samen met de Stichting Batterijen (Stibat) een inzamelingsactie begonnen. In navolging van de tonnen waarmee bij supermarkten lege batterijen kunnen worden ingeleverd, heeft Stibat nu ook speciale inzamelingstonnen bij fietsdealers geplaatst. Volle tonnen worden opgehaald en de accu's gerecycled. Fabrikanten en dealers zijn wettelijk verplicht oude accu's in te nemen en betalen hiervoor een recyclingsbijdrage.

De inzamelingscampagne is noodzakelijk omdat tegenwoordig met een nieuw soort accu wordt gereden. "De oude nikkel-metaal hydride-accu, was na het afdanken geld waard", vertelt Jan Jaap Verolme, woordvoerder van Stibat. "De inzameling werd door de markt opgelost. De nieuwe, compactere lithium-ion-accu's leveren als ze op zijn weinig meer op, dus was een oplossing nodig."

De actie begon in januari en verloopt tot nu toe goed. Afgelopen maandag werd tijdens de Fietsvak, de jaarlijkse fietsbeurs in de Amsterdamse Rai, het duizendste exemplaar ingeleverd. Verolme verwacht niet dat er veel fietsaccu's zijn die desondanks toch bij het gewone afval belanden. "Zo'n accu kost gemiddeld tussen de 300 à 800 euro. Als die minder begint te werken, dan zullen mensen eerst naar de fietsdealer gaan om te kijken wat eraan schort."

De levensduur van fietsaccu's wordt afgemeten aan het aantal laadbeurten, gemiddeld zijn dat er zo'n 500 tot 700.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden