Inzamelactie voor familie djihadisten

Beweging onderhoudt gezinnen strijders

PERDIEP RAMESAR

De djihadistische beweging in Nederland en België onderhoudt de gezinnen van djihadisten die in Syrië, Irak of in de gevangenis zitten. Dat blijkt uit informatie die Trouw heeft achterhaald via sociale media. De meest recente varianten zijn 'Free Aseer' en 'Project A' (Project Aseer), waarbij moslims worden opgeroepen om broeders en zusters te steunen die 'onschuldig' vastzitten.

Djihadistische broeders en zusters helpen de echtgenoten en kinderen met contant geld en boodschappen. De achtergebleven familie heeft die hulp volgens de djihadisten nodig omdat uitkeringen zijn stopgezet, tegoeden zijn bevroren en advocatenkosten hoog zijn.

Hulp gaat bijvoorbeeld naar Oussama C. (alias Abou Yazeed) en het gezin van Azeddine C. (alias Abou Moussa) uit Den Haag, maar is ook bestemd voor de in België vastgehouden leider van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem (alias Abu Imran). Het strafproces tegen hem en 54 andere verdachten in de grootste terrorismezaak in België begint vandaag in Antwerpen.

Eerder was er volgens bronnen steun voor onder anderen Abida, de echtgenote van de veroordeelde en inmiddels onder strenge voorwaarden vrijgelaten Samir A. Ook bekommert de beweging zich om de moordenaar van cineast Theo van Gogh, Mohammed B. (alias Abu Zubair).

Het geld voor de gezinnen komt onder meer uit inzamelingen. Ook moreel wordt ondersteuning geboden, want er kunnen ook kaarten of brieven bij de gedetineerden worden bezorgd. Alles wordt binnen de djihadistische kringen uitgevoerd. De acties van de inzamelaars in Nederland en België richten zich specifiek op terrorismeverdachten en niet op bijvoorbeeld jonge bendeleden. Hoeveel geld wordt ingezameld is niet duidelijk, maar de gezinnen worden ervan onderhouden.

Overigens zijn er families die de hulp van de djihadisten weigeren, omdat ze niets met hen te maken willen hebben of omdat ze geen loyaliteitsprobleem willen krijgen. Ze vrezen dat hun kind, echtgenoot, broer of zus dan niet meer uit de beweging kan stappen.

Al langer probeert de overheid door het afknijpen van inkomsten de djihadisten aan te pakken. Gisteren maakte minister Ivo Opstelten (VVD, veiligheid en justitie) in het tv-programma 'WNL op Zondag' bekend dat inmiddels van dertig djihadgangers naar Syrië of Irak de uitkeringen zijn stopgezet. Ook zijn van twaalf uitgereisde djihadisten de financiële tegoeden bevroren. Er lopen inmiddels dertig strafrechtelijke onderzoeken, een aantal verdachten is gearresteerd.

Opstelten meldde verder dat tot nu toe van 41 mensen het paspoort is afgenomen om te verhinderen dat ze afreizen naar het strijdgebied in Syrië of Irak. Ook is van acht mensen die al in het strijdgebied zitten, hun paspoort ingetrokken. In totaal zijn zeker 140 Nederlanders in Syrië of Irak, onder wie 40 vrouwen. De Nederlandse strijders lijken vooral te zitten bij de extreem-djihadistische Islamitische Staat en Jabhat Al-Noesra, de Syrische tak van Al Kaida.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden