Inzamelactie om ebola te stoppen

Volgens hulpverleners is ebola uitgegroeid tot een humanitaire ramp. Voor het eerst gaat Giro 555 daarom open vanwege een ziekte.

De nood door de ebola-crisis in West-Afrika is hoog. Zo hoog, dat de samenwerkende hulporganisaties (SHO) zich gisteren genoodzaakt voelden om Giro 555 te openen. Met de 'Stop de ebola-ramp' worden Nederlanders opgeroepen geld te doneren. Het is de eerste keer dat de nationale inzamelactie wordt gehouden vanwege een ziekte. Volgens de hulporganisaties is ebola uitgegroeid tot een humanitaire ramp.

In Sierra Leone staat alles stil. Het openbaar vervoer rijdt niet meer, kinderen kunnen niet naar school, en ook de geliefde voetbalwedstrijden zijn afgelast. Actievoorzitter Henri van Eeghen, die de afgelopen tien dagen een rondreis door het land maakte, is ontdaan. "We openen nu pas Giro 555 omdat het niet meer alleen om de ziekte draait. De hele maatschappij is ontwricht. Het is verschrikkelijk om te zien." Volgens Van Eeghen is het aantal mensen dat in Sierra Leone onder de armoedegrens leeft, opgelopen tot één miljoen. Veel families verloren de kostwinner van het gezin. Ook hebben de internationale bedrijven zich teruggetrokken uit het land.

Van Eeghen: "Een jaar geleden groeide de economie hier met 13 tot 15 procent. Sierra Leone was een van de opkomende markten in Afrika." De SHO stellen dat het risico aanwezig is dat de ebola-epidemie uitmondt in conflicten. Van Eeghen: "De lokale bevolking begrijpt de omvang van het probleem, maar ze zitten al sinds maart thuis te niksen. Dat wekt frustraties op."

De actievoorzitter zegt dat het aantal tienerzwangerschappen de laatste maanden bijvoorbeeld is toegenomen. "Ook moeten de mensen hun tradities loslaten. Zieke familieleden mogen niet bezocht of begraven worden. Teams halen de lijken weg. Als ik me voorstel dat het mijn zus zou zijn die daar zou liggen, draait mijn maag om."

Eerder dit jaar stelde Artsen zonder Grenzen dat er vooral behoefte was aan hulpverleners. Ook de SHO is van plan om iets op te zetten om mankracht te werven, zij het beperkt. "Het gaat vooral om geld. Dat kan er hier nooit genoeg zijn", aldus Van Eeghen. Hoewel minister Ploumen (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) de nationale campagne verwelkomt, steunt de Nederlandse overheid Giro 555 vooralsnog niet financieel. "Dat moedig ik ook niet aan. Giro 555 is van jou en mij als burger." Van Eeghen wil niet zeggen welke opbrengst hij verwacht. Door de jaren heen verschilden de resultaten van Giro 555-campagnes aanzienlijk. In 2013 werd ruim 36 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan in de Filippijnen, en slechts 5 miljoen voor de Syriërs. "Deze situatie is niet te vergelijken met Syrië. Ebola is niet politiek geladen."

1. 208,3 miljoen euro voor de slachtoffers van de tsunami in Azië (2004)

2. 111 miljoen euro Aardbeving in Haïti (2010)

3. 52 miljoen euro Kosovo (1999)

4. 44 miljoen euro Eén voor Afrika (1984)

5. 39,8 miljoen euro Aardbeving in Pakistan (2005)

Hoogste opbrengsten acties Giro 555

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden