Inzamelaars ruziën over cijfers plastic afval

amsterdam – Ruud Sondag, bestuursvoorzitter van de Van Gansewinkel Groep, blijft bij zijn berekening dat 50 procent van het Nederlandse ingezamelde plastic wordt verbrand. Nedvang, de vereniging van de verpakkingsindustrie, reageerde gisteren woedend op de cijfers. „De uitspraak is een klap in het gezicht van de Nederlandse burgers die met enthousiasme plastic afval scheiden en gemeenten die de inzameling professioneel hebben geregeld”, aldus een woordvoerder.

Volgens Sondag is hij gisteren door Nedvang ’gesommeerd’ de uitspraken in te trekken, maar zolang Nedvang geen betrouwbare cijfers kan overleggen, zou hij niet weten waarom. Volgens Nedvang krijgt 80 procent van het ingezamelde plastic van Nederlandse huishoudens een tweede leven. Volgens Sondag is de vraag wat Nedvang daaronder precies verstaat.

Nedvang telt volgens hem bijvoorbeeld ook het plastic mee dat wordt omgevormd tot korrels voor verbrandingsovens. Die zogenoemde ’thermische recycling’ ziet Sondag niet als duurzame recycling, omdat het plastic na verbranding niet kan worden hergebruikt.

Daarnaast beweert Nedvang weliswaar dat haar cijfers geregeld worden gecontroleerd door de Vrom-inspectie. Maar feit is, aldus Sondag, dat dit departement nog geen enkel resultaat van deze controle op papier heeft kunnen te zetten. Dat kan ook moeilijk, omdat het plastic afval naar het buitenland wordt vervoerd en uit het zicht verdwijnt, ook voor Nedvang. Controle op de verwerking is moeilijk, zeker voor een Nederlandse inspectie. Er bestaan volgens Sondag dus helemaal geen door de overheid goedgekeurde cijfers.

Een woordvoerder van de Vrom-inspectie bevestigde gisteravond dat het feit dat de Nedvang-cijfers worden gecontroleerd door Vrom, niet wil zeggen dat ze daarmee zijn geautoriseerd. Er loopt volgens de zegsman momenteel een onderzoek naar de plastic afvalstromen, maar de uitkomsten daarvan worden pas over enkele maanden verwacht, en onduidelijk is of daar wel harde cijfers in zijn opgenomen.

Sondag baseert zijn cijfer van vijftig procent verbranding op eigen onderzoeken naar plastic afvalstromen. Hij wordt in zijn conclusie gesteund door de brancheorganisatie in Brussel, de European Plastic Recyclers (EuPR). In een persbericht van 1 februari 2010 wordt gesteld dat de hoeveelheid ingezameld plastic in Europa de 25 miljoen ton heeft bereikt in 2008. Van deze hoeveelheid kon slechts 51 procent verwerkt worden. Ook de Duitse en Belgische overheid hanteren een percentage van 50 procent. Waarom Nederland het dan extra goed zou doen, blijft in de verklaring van Nedvang onduidelijk.

Sondag pleitte begin deze week in het blad P+ voor een ’marker’, een goedkope chip die aan het plastic wordt toegevoegd en wordt herkend door een afvalverwerkingsinstallatie. Volgens voorzitter Robbert van Duin van Recycling Netwerk, een coalitie van milieuorganisaties, is het markeren van plastic beperkt toepasbaar. „Ik vraag me af of de kosten opwegen tegen de baten.” Bovendien vreest hij dat het leidt tot uitstel. „Een dergelijke techniek wordt niet binnen drie jaar gerealiseerd.” Volgens directeur Harry Lucas van de Vereniging Kunststofverpakkingen Nederland kan een marker helpen, maar hij stelt dat het verbeteren van bestaande technieken ook belangrijk is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden