Inwoners van Maarn voeren actie voor gezin uit Ethiopië

HAARLEM (ANP) - Ongeveer vijftig inwoners van Maarn hebben gisterenbij de arrondissementsrechtbank in Haarlem actie gevoerd tegen de dreigende uitzetting van een Ethiopisch gezin uit hun woonplaats. Het gezin is bij de vreemdelingenkamer een spoedprocedure begonnen om uitzetting te voorkomen.

De 33-jarige Abebe en zijn vrouw zijn sinds 1991 in Nederland. In 1992 kregen zij een zoontje. De Ethiopiërs hebben meerdere procedures doorlopen om als vluchteling in Nederland te mogen blijven. De verzoeken zijn steeds geweigerd.

Volgens de advocaat van het gezin moeten de Ethiopiërs alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Abebe zou in zijn vaderland groot gevaar lopen, omdat hij voor het vorige Ethiopische regime heeft gewerkt.

De raadsman vindt verder dat het gezin ook om humanitaire redenen niet mag worden teruggestuurd, omdat de Ethiopiërs al vijf jaar in Nederland wonen. Volgens de advocaat zijn ze ingeburgerd in de Maarnse dorpsgemeenschap.

Volgens de landsadvocaat heeft Abebe niet aannemelijk kunnen maken dat hij actief is geweest voor het vorige regime in Ethiopië. Hij zou daarom niet bang hoeven te zijn voor wraakacties. “Abebe wist al in 1993 dat hij Nederland uit moest. Hij kan zich daarom niet beroepen op de lange duur van zijn verblijf in Nederland”, zo concludeerde de landsadvocaat. Uitspraak 13 september.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden