Inwoners keren Tiel naar de Waal

door Onno Havermans

Tiel keert zich naar de Waal. Niet met kolossale gebouwen, maar met aandacht voor natuur en recreatie. Dankzij een groep actieve inwoners.

Het koffiehuis aan de Waalkade is eigenlijk niet meer dan een uitgebouwd frietkot. Het staat aan de rand van een rommelig parkeerterrein, waar de auto’s een paar keer per jaar plaatsmaken voor Appelpop, de kermis en het fruitcorso. De wind heeft er vrij spel op wandelaars en fietsers, die zich in een hoekje verzamelen voor het voetveer naar Wamel. Pal aan het water heeft Tiel niets te bieden.

„Toen ik hier voor het eerst kwam, ging ik tevergeefs op zoek naar een grand café voor een goede kop koffie”, zegt Ruud Tukkers. „Dat is hier niet.” Wel zijn er prachtige strandjes, wijst Tukkers vanaf het pontje op het water. En stroomafwaarts is een natuurgebied ontstaan, sinds de hoogwatercrisis van 1995 een einde maakte aan de buitendijkse cultivering. „Maar daar maken weinig mensen gebruik van, want ze weten niet hoe ze er moeten komen.”

Die ervaringen zijn uitgewerkt in het masterplan Waalfront, dat de gemeenteraad van Tiel vorige maand aannam. Een spectaculaire skyline kunnen de projectontwikkelaars die hier aan de slag willen wel vergeten. Groen en blauw springen eruit in de toekomstvisie. Met minder dan achthonderd nieuwe woningen en een paar openbare gebouwen, vooral in culturele sfeer, blijft het rood duidelijk achter.

Tukkers: „Ik ben benieuwd waarmee de ontwikkelaars gaan komen. Naast gebouwen zullen ze ook aandacht moeten besteden aan openbare ruimte en de verbindingen tussen de verschillende deelgebieden. Het gaat om een groot gebied, van 155 hectare, maar het moet beheersbaar en kleinschalig blijven.”

Tukkers heeft zich de afgelopen twee jaar intensief bemoeid met het Waalfront. De vutter uit Ochten zit in het acht man sterke forum van meedenkende burgers, dat de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseert over de plannen aan de rivier.

„De politieke partijen hebben zoveel op hun bordje, dat ze best een handje geholpen kunnen worden. Wij zijn geen actiegroep tegen, maar een pro-actieve beweging voor het Waalfront.”

Het heeft wel even geduurd voordat de politiek dat besefte, erkent Tukkers. „We zijn begonnen met vertellen hoe het volgens ons moest. Maar zo werkt het niet. Ons toontje tijdens inspraakrondes in de gemeenteraad werd ons niet in dank afgenomen. We moesten geduld hebben, maar dat hadden we niet. Er werd al tientallen jaren over de Waal gesproken, maar er gebeurde niets.”

Ook de politiek onderschreef dat. Niemand in Tiel is enthousiast over het parkeerterrein aan het water. Maar eerder gemaakte plannen verdwenen in de prullenbak na het hoge water in 1993 en 1995, toen de bevolking uit voorzorg werd geëvacueerd en regels werden aangescherpt.

Uitgedaagd door de commissaris van de koningin in Gelderland begon de gemeente twee jaar geleden opnieuw, aangejaagd door het forum dat een jaar geleden zijn eigen inspraakavond organiseerde.

„Eerst zagen burgemeester en wethouders dat als bedreigend, maar uiteindelijk mochten we meepraten over het ontwerp van het masterplan. We konden alles spuien wat we wilden en daarvan komt ongeveer tweederde in het plan terug. De politiek had het vertrouwen gevonden, als je kijkt hoe snel het in de gemeenteraad is afgetikt. Daar heb ik me wel over verbaasd. We gaan nu letten op de samenhang bij de uitwerking van de deelplannen. En we willen de gemeente blijven adviseren over de inbreng van burgers, want daar is vaak weinig tijd en aandacht voor.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden