Update

'Inwoners Gazastrook moeten huizen verlaten'

Raket vanuit de Gazastrook. Beeld afp
Raket vanuit de Gazastrook.Beeld afp

Het Israëlische leger heeft gemeld dat vier Israëlische soldaten lichtgewond zijn geraakt bij gevechten in het noordelijke deel van de Gazastrook. Inwoners in dat gebied werd eerder geadviseerd om hun huizen te verlaten voor hun eigen veiligheid. Het Israëlische leger plaatste dat dringende advies gisteren op Twitter. Het zou te gevaarlijk zijn om 'in de buurt van Hamas' te zijn.

Redactie

Volgens waarnemers wijst het bericht op een nieuwe golf van aanvallen. Sinds het begin van de aanslagen op het islamitische Hamas dinsdag heeft het Israëlische leger meer dan 1220 doelwitten op de enclave gebombardeerd, zo blijkt uit statistieken van het leger. Ook kwamen meer dan 542 Hamas-raketten op Israëlisch grondgebied neer en werden er ongeveer 139 onderschept door het luchtafweersysteem.

15 Palestijnen omgekomen
In Gaza zijn zaterdag 15 Palestijnen omgekomen bij een Israëlische aanval op het huis van een politiechef. Dat heeft het ministerie van Gezondheid gemeld. De aanslag was een reactie op de raketten die militairen van Hamas eerder zaterdagavond afvuurden richting Tel Aviv en andere Israëlische doelen. In onder meer Tel Aviv en Jeruzalem was het luchtalarm te horen en zochten veel burgers een veilig heenkomen in schuinkelders. Niemand raakte gewond.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger zijn drie raketten onderschept door het raketafweersysteem. In Tel Aviv klonken verschillende explosies: geluiden die afkomstig waren van het afweersysteem Iron Dome. Vier raketten zouden ten zuiden van Tel Aviv in een open veld zijn beland. De militaire vleugel van Hamas had de aanvallen eerder op de avond aangekondigd via sms, tv en Twitter.

Vanuit Libanon
Volgens een Libanese veiligheidsfunctionaris zijn zaterdag drie raketten vanuit Libanon richting Israël geschoten. 'Vooralsnog zijn zeker twee raketten uit Libanon in open velden ten noorden van Nahariya neergekomen. Er lijkt geen sprake van gewonden of schade', stelt het Israëlische leger in een verklaring. Dat reageerde met artillerievuur. Vrijdag deed zich ook al een dergelijke situatie voor.

120 doden
Israël heeft afgelopen nacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Volgens de regering in Gaza zijn er inmiddels meer dan 120 mensen om het leven gekomen. Onder de doden zouden zeker 76 burgers zijn, onder wie 24 kinderen. Tot grote woede van de Gazanen was een moskee doelwit van een luchtaanval. Het Israëlische leger zegt dat het gebedshuis werd gebruikt door Hamas als opslagplaats voor wapens.

Sinds de strijd maandag losbarstte hebben militanten in Gaza bijna zevenhonderd raketten op Israël afgevuurd. De meeste raketten die op woongebieden werden afgevuurd zijn onderschept door het Israëlische raketschild Iron Dome. Volgens het Israëlische leger zijn vannacht zestig doelen bestookt in de Gazastrook. Sinds het begin van operatie 'Protective Edge' zijn al 1160 doelen geraakt.

Volgens de Palestijnse hulpdiensten zijn er opnieuw burgerdoden gevallen. Onder hen zijn twee gehandicapte vrouwen die omkwamen toen een revalidatiecentrum in Gaza-stad onder vuur kwam te liggen.

Moskeeën onder vuur
Volgens Hamas werden vannacht twee moskeeën onder vuur genomen. De militante beweging hoopt dat de aanvallen op de gebedshuizen de Arabische wereld zullen verenigen tegen Israël. 'Het bombarderen van twee moskeeën in Gaza toont aan dat deze barbaarse tegenstander een vijand van de islam is', zei een woordvoerder van Hamas. 'Deze terreur geeft ons het recht om breder te reageren om deze bezetters te bestrijden.'

De Arabische Liga komt op verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas maandag bijeen in Caïro om de situatie in Gaza te bespreken. De Liga wil dat de internationale gemeenschap meer doet om Israël onder druk te zetten, zei een bron bij de Liga. De Palestijnen werken ondertussen aan een resolutie bij de Verenigde Naties om al het geweld tegen burgers in Israël en Gaza te veroordelen. In de resolutie staat echter niets over de raketbeschietingen, waardoor de Verenigde Staten hoogstwaarschijnlijk tegen zouden stemmen.

Netanyahu buigt niet
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet gisteren weten niet te zullen buigen voor kritiek uit het buitenland. 'Geen internationale druk weerhoudt ons ervan om op volle kracht op te treden', aldus een strijdbare Netanyahu. 'Het offensief eindigt pas wanneer ons doel is bereikt. En dat doel is het herstellen van rust en vrede.'

De raketbeschietingen vanuit de Gazastrook zijn sterk toegenomen nadat Israëlische troepen honderden vermeende leden van Hamas hadden opgepakt. De Palestijnse beweging zit volgens de Israëlische regering achter de ontvoering van drie Israëlische jongens. Die werden onlangs in de Palestijnse Westelijke Jordaanoever ontvoerd en dood teruggevonden. Na de vondst van de lijken bij Hebron werd een Palestijnse jongen uit Oost-Jeruzalem ontvoerd en vermoord, mogelijk uit wraak.

Grens Egypte open
Egypte heeft zaterdag de grensovergang naar Rafah op de Gazastrook opnieuw geopend voor gewonde Palestijnen en humanitaire hulp, zo lieten veiligheidsdiensten weten. De grenspost was sinds vorig jaar dicht, maar afgelopen donderdag werd al voor één dag een uitzondering gemaakt zodat gewonde Palestijnen in Egyptische ziekenhuizen konden worden behandeld. Behalve de grens met Israël is de overgang bij Rafah de enige manier voor de Palestijnen om de Gazastrook te verlaten.

Ravage na een Israëlische raketaanval op de Gazastrook. Beeld ap
Ravage na een Israëlische raketaanval op de Gazastrook.Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Een Palestijnse vader met zijn gewonde zoontje. Beeld getty
Een Palestijnse vader met zijn gewonde zoontje.Beeld getty
Een Palestijnse demonstrant gisteravond. Beeld reuters
Een Palestijnse demonstrant gisteravond.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden