Inwoners Florida lopen zikavirus op

null Beeld EPA
Beeld EPA

Vier inwoners van Florida hebben in hun eigen staat het zikavirus opgelopen door muggenbeten. Ze liepen de besmetting op in een gebied bij Miami, Dade County. Het gaat om drie mannen en een vrouw, die het land niet uit zijn geweest en de besmetting niet door seksueel contact hebben opgelopen.

De gezondheidsautoriteiten moeten nog vaststellen welke muggensoort verantwoordelijk is voor het overbrengen van het virus. Zij waarschuwden al eerder dat het virus door zomermuggen in staten als Florida, Texas en Louisiana zou kunnen opduiken. Het gaat om staten die aan de Golf van Mexico liggen.

Het grootste risico lopen zwangere vrouwen. In Brazilië zijn al 1600 gevallen geregistreerd van vrouwen die een baby met microcefalie hebben gekregen, aan door het virus veroorzaakte afwijking aan schedel en hersenen.

In Spanje werd deze week de eerste baby geboren met aan het zikavirus gerelateerde microcefalie. De moeder liep de gevreesde virusinfectie, die wordt overgebracht door muggen, op tijdens een reis in Zuid-Amerika. Ze besloot het kind te houden, nadat in mei de diagnose was gesteld.

In mei pleitten 150 wetenschappers ervoor om de Olympische Spelen die volgende week in Rio de Janeiro beginnen, uit te stellen. De Wereld Gezondheids Organisatie vond dat niet nodig. Het zikavirus komt momenteel in bijna vijftig landen voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden