Inwoners Calais protesteren tegen uit zijn voegen barstende Jungle

Betogers op de snelweg nabij Calais. Beeld AFP
Betogers op de snelweg nabij Calais.Beeld AFP

Met meer dan tachtig vrachtwagens en tientallen tractors blokkeren boze Franse chauffeurs en boeren vandaag de snelweg naar het Noord-Franse Calais. Op deze manier protesteren ze tegen de geringe actie die tegen het vluchtelingenkamp in de stad wordt ondernomen. Ze krijgen steun van boze inwoners uit de regio, waarmee de demonstratie de eerste is van 'het publiek' tegen het kamp.

Redactie

De betogers zijn boos dat dagelijks talloze vluchtelingen op diverse manieren proberen in de tunnel naar Engeland te komen. Op de snelweg worden vrachtwagens gedwongen te stoppen - vaak door geweld of bedreigingen, terwijl in de akkers in het gebied dagelijks tientallen vluchtelingen lopen. Dat kan niet langer meer, aldus de 'Calairiens'.

Minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve kondigde vrijdag aan dat het kamp 'op een ordelijke manier' en 'zo snel mogelijk' wordt ontruimd. Hij zei er echter niet bij wanneer dat zou gebeuren. Dat leidde tot grote woede.

Het kamp in Calais ('de Jungle') is een hoofdpijndossier voor de Franse regering, die er toch al niet goed in slaagt vluchtelingen ordelijk onder te brengen. In februari werd een deel van het kamp al met bulldozers platgegooid, maar de laatste maanden namen de aantallen vluchtelingen weer toe. Naar schatting houden zich in het tentenkamp zeker 6900 mensen op, aldus de Franse prefectuur. Mogelijk is die schatting nog aan de lage kant. Hulporganisaties houden het op bijna negenduizend mensen.

Voor de komende jaren moeten er veel meer migranten opgevangen worden dan dat Frankrijk nu aankan. In Calais wordt binnenkort plek gemaakt voor 1500 extra bedden, beloofde de regering onlangs. De regering lanceerde onlangs nog een plan waarin burgers werd gevraagd een migrant op te nemen in huis. Daar staat dan een vergoeding tegenover.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden