Inwoners Alphen kunnen weer leidingwater drinken

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - De meeste inwoners van Alphen aan den Rijn kunnen weer leidingwater drinken. Na een defect aan een pompstation, woensdag, adviseerde het Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijf Oasen de inwoners van Alphen om het water eerst drie minuten te koken, voordat zij het consumeerden.

Zaterdagavond heeft het bedrijf het kookadvies weer grotendeels ingetrokken, zo maakte Oasen bekend. Oasen adviseert alleen nog de bewoners van de Alphense wijk tussen de Zoutmanstraat en Bospark om drinkwater drie minuten te koken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in het water in deze wijk nog bacteriën zitten die er niet thuishoren. Deze kunnen tot maag- en darmklachten leiden. Bewoners ontvangen maandag van Oasen een bericht aan huis over de stand van zaken.

Ook in de nabijgelegen dorpen Aarlanderveen en Zwammerdam gold het advies. Net als Alphen zaten de bewoners woensdagochtend door het defect gedurende twee uur zonder drinkwater. De reden voor het advies was dat de leidingen drukloos waren geweest, als er ergens mogelijk een lek was, kon er grondwater in het drinkwater terecht zijn gekomen.

Sinds het defect was er in veel supermarkten in de getroffen gemeente een run op mineraalwater. ,,Een uur na het advies van Oasen waren de schappen in veel filialen van Albert Heijn helemaal leeg'', zo liet een woordvoerster van de supermarktketen uit Zaandam weten. ,,Maar doordat er de afgelopen dagen extra leveringen hebben plaatsgevonden, konden de mensen drinkwater blijven kopen'', aldus de zegsvrouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden