Inwoners Aleppo blijven vooralsnog verstoken van hulp

Een foto van de rebellengroep AMC toont kinderen die zwemmen in een met water gevuld gat dat werd veroorzaakt door een raketinslag. Beeld AP
Een foto van de rebellengroep AMC toont kinderen die zwemmen in een met water gevuld gat dat werd veroorzaakt door een raketinslag.Beeld AP

De wapenstilstand in Syrië mag dan grotendeels standhouden, voor hulpkonvooien blijft het zeer moeilijk om verschillende belegerde plekken in het land te bereiken. "We hebben een probleem", zei VN-gezant Steffan de Mistura.

Het probleem zit in het feit dat zowel rebellen als het Syrische regeringsleger weigeren hun posities op te geven. Het schrijnendst is dat langs de weg richting Aleppo. Aan de Turkse grens staan zeker veertig vrachtwagens met hulpgoederen klaar, maar die kunnen niet de weg op omdat de route nog niet is vrijgegeven door de Syrische regering.

"De Syrische regering heeft vrije doorgang beloofd naar vijf gebieden", aldus De Mistura. "Maar tot nu toe heeft Syrië nog geen autorisatie gegeven. Dat is teleurstellend. Rusland is het met ons eens."

Een van de rebellenleiders die zich in Aleppo ophoudt, Zakaria Malahifji, toonde zich tegenover persbureau AP somber. "Vandaag moeten de terugtrekkingen plaatsvinden, waarna morgen hulp geleverd kan worden. Maar er is niets wat hoop geeft."

Om en rond Aleppo wordt ondanks het bestand nog wel melding gemaakt van diverse explosies. Wie de aanvallers zijn, is onbekend. Zowel de rebellen als het regeringsleger wordt beschuldigd. Het is in ieder geval wel rustig genoeg voor de VN om aan hulpkonvooien te denken.

De wapenstilstand ging maandagavond in. Alleen het Syrische leger mag nog vechten tegen Islamitische Staat en Fatah al-Sham, voorheen bekend als Al-Nusra, een afsplitsing van Al-Qaida. Rebellen en de burgerbevolking moeten met rust gelaten worden. Als dit een week lang goed gaat, zetten de VS en Rusland de strijd gezamenlijk voort.

Vluchtelingen aan Jordaanse grens

Intussen groeit het aantal vluchtelingen dat aan de Syrische grens met Jordanië strandt. Zonder voedsel, water of voorzieningen sterven er mensen die geholpuen hadden kunnen worden, stelt Amnesty International in een vandaag uitgebracht rapport.

De ophoping is het gevolg van de Jordaanse beslissing in juni om de grensovergangen met Syrië te sluiten. Uit veiligheidsoverwegingen, maar dus met gevolg dat ook vluchtelingen het land niet meer in kunnen.

Volgens Amnesty zitten bijna tienduizend mensen vast in het gebied, waar geen toiletten zijn, noch medische voorzieningen. Op luchtbeelden is te zien hoe kritiek de situatie is. Vanuit de lucht zijn ook al meerdere massagraven zichtbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden