Inwoneraantal Amsterdam groeit licht

null Beeld anp
Beeld anp

Amsterdam telde aan het begin van dit jaar 799.442 inwoners, bijna 9400 (1,2 procent) meer dan begin 2012. Aangezien de levensverwachting sterk is toegenomen, is de vergrijzing sterker dan tot voor kort verwacht, hoewel minder sterk dan in de rest van Nederland. Dit staat in het donderdag verschenen statistisch jaarboek: Amsterdam in cijfers 2013.

In 2030 telt Amsterdam naar verwachting ruim 867.000 inwoners en in 2040 is de prognose 887.000 inwoners. Amsterdam kent een (licht dalend) geboorteoverschot, dat betekent dat het aantal geboortes de hoeveelheid sterfgevallen overtreft. Ook het aantal mensen dat zich in de stad vestigt, is hoger dan het aantal Amsterdammers dat de stad verlaat.

Vier op de tien bewoners van de politieregio Amsterdam-Amstelland gaven in 2012 aan in de afgelopen 12 maanden slachtoffer te zijn geworden van een misdrijf. Dat is evenveel als het jaar ervoor. In 2012 werd ruim 93.600 keer aangifte bij de politie gedaan, een stijging van 1,2 procent. De stijging zit voornamelijk in de toename van het aantal aangiften van zakkenrollerij en woninginbraak.

Bovenaan de top 5 van overlastproblemen staat het gebrek aan parkeerplaatsen in de stad. Te hard rijden staat op twee, rommel op straat is goed voor een derde plek in de ranglijst, gevolgd door hondenpoep en hangjongeren. Amsterdammers (11 procent) ervaren meer overlast van jongeren dan een gemiddelde Nederlander.

Ook in Amsterdam stijgt de werkloosheid. In het eerste kwartaal van 2013 waren 45.000 Amsterdammers werkloos, 10,4 procent van de Amsterdamse beroepsbevolking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden