Invulling van zorg aan gemeenten overlaten

Gemeenten zijn in staat om de langdurige zorg goedkoper en beter te organiseren, maar moeten daar wel de ruimte voor krijgen, zeggen Theo Maas en Nicole Teeuwen.

Na het regeerakkoord, het woonakkoord en het sociaal akkoord ligt er nu een zorgakkoord en een Kamerbrief over de langdurige zorg. Nog voor de tekst droog is en er gedebatteerd is in de Kamer, staan de uitkomsten alweer onder druk door mogelijk nóg meer bezuinigingen. De lokale samenleving moet deze bezuinigingen opvangen, want gemeenten worden straks verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de zorgtaken die nu nog onder de AWBZ vallen. Eigen kracht van burgers is daarbij het toverwoord, maar hoe gaan we deze opgave daadwerkelijk realiseren?

Als PvdA-wethouders willen we graag aan de slag met de lijn die staatssecretaris Van Rijn neerlegt in zijn brief over de hervorming van de langdurige zorg. Wij denken dat gemeenten in staat zijn de zorg voor burgers goedkoper én beter te organiseren. Lokaal kennen we de mensen om wie het gaat, waardoor we de ondersteuning en zorg gerichter kunnen aanbieden en misbruik beter kunnen bestrijden. Omdat het om kwetsbare mensen gaat, moeten de taken wel zorgvuldig worden overgedragen. Daarvoor zijn voldoende middelen nodig. Dat kan als gemeenten in staat worden gesteld de rekening van de zorg eerlijk te delen.

Riante villa
En daar ligt meteen ons grootste bezwaar. Vooralsnog wordt gemeenten te weinig ruimte geboden om inkomens- en vermogensgrenzen voor zorg te hanteren. Dat valt ons als PvdA-wethouders zwaar. Wie zorg nodig heeft, moet zorg krijgen. Maar wie zijn eigen zorg kán betalen, móet het wat ons betreft ook zelf betalen. Als je in een riante villa woont en een goedgevulde portemonnee hebt, vinden wij het onterecht dat de gemeente jouw traplift bekostigt. Wij vragen dus om solidariteit, zodat het systeem houdbaar en betaalbaar blijft.

Ten opzichte van het regeerakkoord verzacht het zorgakkoord de bezuinigingen met 530 miljoen en daar zijn we blij mee. De meest kwetsbare groepen worden ontzien. Maar gemeenten worden alsnog geconfronteerd met een extra kostenpost van 89 miljoen. In het zorgoverleg is de korting op de hulp bij het huishouden namelijk verzacht, maar de rekening voor 2014 wordt doorgeschoven naar gemeenten, zonder dat zij bij dat besluit zijn betrokken. Bovenop alle andere bezuinigingen is dat voor gemeenten moeilijk op te brengen.

Om de belofte van goedkopere en betere zorg waar te kunnen maken, is het van groot belang dat gemeenten voldoende vrijheid krijgen om de zorg ook daadwerkelijk anders te organiseren. Dat vraagt bescheidenheid van de landelijke overheid. De neiging die nu weer ontstaat om een landelijke basisnorm voor zorg vast te stellen, de budgetten te oormerken en het persoonsgebonden budget wettelijk te verankeren, beperkt ons daarin. Terwijl we die beleidsvrijheid keihard nodig hebben om innovatie aan te jagen en een sterk en sociaal zorgaanbod te realiseren voor diegenen die dat nu en in de toekomst nodig hebben.

Al onder PvdA-staatssecretaris Margo Vliegenthart werd gewerkt aan de Wet op de maatschappelijke ondersteuning, de wet waar nu al die extra zorgtaken onder gaan vallen. De reden daarvoor was helder: een zorgzame overheid is bepaald nog geen zorgzame samenleving. Als PvdA-wethouders staan wij voor een zorgzame samenleving met een overheid die mensen sterker maakt, maar er ook staat als mensen door het ijs dreigen te zakken.

Belofte
Met die opdracht willen wij op lokaal niveau dolgraag aan de slag, maar daarvoor vragen we wel de medewerking van de staatssecretaris en de Tweede Kamer. Geef ons de noodzakelijke instrumenten, maar vooral ook de vrijheid en het vertrouwen er zelf mee aan de slag te gaan. Alleen dan zijn we in staat de belofte die in het zorgakkoord schuilt samen waar te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden