'Invoeren gevangeniskleding is onzinnig'

(Novum) - Het voorstel van Kamerlid Jeroen Dijsselbloem (PvdA) om verplichte gevangeniskleding in te voeren, is onzinnig. Dat zegt de directeur van jeugdinrichting De Doggershoek in Den Helder Taco Keulen zaterdag in de Volkskrant. Twee collega-directeuren van jeugdinstellingen zijn het met Keulen eens. Zij vinden dat de 'uniformcultuur' niet bij de Nederlandse samenleving past.

Dijsselbloem kwam met zijn plan om de 'machocultuur' in gevangenissen aan te pakken. Volgens de sociaaldemocraat zorgt gevangeniskledij ervoor dat machogedrag onder jonge gedetineerden wordt doorbroken. De van de straat meegebrachte machocultuur in de instellingen zou een van de factoren zijn die bijdragen aan het hoge percentage jeugddelinquenten dat na de detentie terugvalt in crimineel gedrag. In de Tweede Kamer kreeg het voorstel steun van een meerderheid. Vrijdag liet ook staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) weten achter de invoering van gevangeniskleding te staan.

Gevangeniskleding is in de meeste Nederlandse inrichtingen in 1983 afgeschaft. Dat gebeurde nadat onderzoek uitwees dat de uniformen als vernederend werden ervaren. De kleding zou jongeren het gevoel geven dat ze van hun identiteit worden beroofd en dat zou de voorbereiding op een terugkeer in de samenleving bemoeilijken. Volgens de geïnterviewde instellingsdirecteuren los je machogedrag niet op met een 'pakje'. "Een maffiose jongen die zich opstelt als groepsleider doet dat net zo hard in een uniformpje", stelt een van hen. Het zou voor de jongeren juist belangrijk zijn individuele keuzes te maken. Gevangeniskleding is volgens de directeuren een beperking van die keuzemogelijkheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden