Invloed zon op warmer klimaat niet onderschat

De kop 'Invloed van zon veel groter dan klimaatpanel ons wil doen geloven' (Trouw, 7 mei) en het artikel lijken de mening van wetenschapper Bas van Geel van de Universiteit van Amsterdam weer te geven. Maar het is opvallend dat die mening noch door Van Geels eigen publicatie noch door andere wetenschappelijke studies wordt gesteund.

Van Geel legt in Trouw uit hoe het klimaat in Midden-Europa zo'n 2500 jaar geleden veranderde. In het tijdschrift Nature Geoscience beschrijft hij dat in die periode lokaal het een en ander veranderde, en wordt expliciet gesteld dat dit werk niet vergeleken kan worden met de huidige, mondiale klimaatverandering. Van Geel stelt in Trouw ten onrechte dat dit wel kan, en trekt bovendien de sterke temperatuurstijging van de afgelopen eeuw in twijfel, die nu wel onomstotelijk vaststaat.

Tenslotte suggereert hij ook nog eens dat als er al sprake is van uitzonderlijke opwarming, deze meer door de zon dan door de toename van CO2 veroorzaakt wordt. Verschillende studies laten echter zien dat de scherpe stijging in de gemiddelde temperatuur op aarde de afgelopen vijftig jaar onmogelijk te verklaren is uit variaties in zonneactiviteit.

Het wetenschappelijk klimaatpanel IPCC concludeerde in 2007 eveneens op basis van vele studies dat de zon een ondergeschikte factor is in de mondiale klimaatverandering sinds het midden van de 20ste eeuw. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de invloed van de zon is onderschat. Dat geldt ook voor de studie van Van Geel en zijn collega's.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden