'Invloed van Grijze Wolven breidt zich uit als een olievlek'

AMSTERDAM (ANP) - De invloed van de Grijze Wolven breidt zich in Nederland uit als een olievlek. Deze aan de Turkse nationaal-socialistische partij MHP gelieerde 'jeugdbeweging' werft vooral onder Turkse jongeren. Via culturele verenigingen en daaraan verbonden sportclubs vindt het fascistoïde gedachtengoed van de Grijze Wolven ingang. Politie en justitie hebben nauwelijks grip op deze ontwikkelingen.

Dat blijkt uit het boek 'Grijze wolven, Een zoektocht naar Turks extreemrechts' van de journalisten Stella Braam en Mehmet Ãœlger. Ãœlger draaide maandenlang anoniem mee in allerlei verenigingen, Braam werkte vooral bovengronds. Beiden zijn met de dood bedreigd. De politie heeft de journalisten aangeraden enkele maanden onder te duiken.

Braam en Ãœlger hebben in Nederland liefst 55 organisaties in kaart gebracht die nauwe banden hebben met de Grijze Wolven. Op een interne lijst van de organisatie staan 34 actieve verenigingen met namen als Turks Cultureel Centrum, Turkse Federatie of bijvoorbeeld Vereniging van Samenwerkende Nederlandse en Islamitische jongeren. Daar krijgen de jongeren, vaak al vanaf de basisschoolleeftijd, ideologisch scholing. Volgens beide auteurs zijn er 12 000 tot 15 000 Grijze Wolven in Nederland.

De Grijze Wolven en moederpartij MHP (Turkse Partij van de Nationalistische Actie) streven naar terugkeer van het vroegere Ottomaanse rijk, zich uitstrekkend van Wenen tot de Chinese Muur. Zij geloven in de Turkse Ãœbermensch, die 'twee naties teveel' vindt voor deze wereld. 'De grootste en enige staat te zijn' is het eervolle ideaal. De organisatie verzet zich tegen integratie van Turken in Nederland.

Volgens Braam en Ãœlger infiltreren Grijze Wolven in het politieapparaat en in politieke partijen. De Nederlandse politie en de politiek zijn over het algemeen slecht geïnformeerd over wat werkelijk speelt binnen groepen allochtonen. Volgens de auteurs zijn ze dan ook nauwelijks op de hoogte van de handel en wandel van Grijze Wolven. Zij hebben de indruk dat de Nederlandse overheid geen invloed heeft op de Turkse gemeenschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden