Invloed op politie komt niet uit de verf

Inwoners Amsterdam en Rotterdam mogen veiligheidsbeleid bepalen maar doen het niet

Als mensen invloed hebben op wat er gedaan wordt aan de veiligheid in hun buurt, voelen ze zich veiliger. Dat is de gedachte achter projecten in Amsterdam en Rotterdam. Maar die aanpak komt nog niet uit de verf, blijkt uit onderzoek. Buurtbewoners zijn moeilijk bij de nieuwe aanpak te betrekken.

In Amsterdam gingen in 2008 de eerste 'buurtveiligheidsteams' van start, een paar jaar later kwam in Rotterdam onder de naam 'Buurt Bestuurt' iets soortgelijks op gang. In beide steden zijn per buurt bewonerscomités opgezet. Die bepalen welke problemen politie en gemeentelijke handhavers met voorrang moeten aanpakken. Comités, politie en handhavers komen regelmatig bij elkaar om te bespreken wat er intussen gebeurd is en om nieuwe problemen aan te wijzen.

In Rotterdam bestaan nu ongeveer veertig van zulke Buurt-Bestuurtcomités, Amsterdam heeft twaalf buurtveiligheidsteams.

De betrokken Amsterdamse stadsdelen zijn enthousiast. "De contacten met de burger zijn sterk verbeterd", meldt bijvoorbeeld stadsdeel West. Verderop, in stadsdeel Nieuw-West, lijken de veiligheidscijfers na één jaar werken met de nieuwe teams voorzichtig de goede kant op te gaan.

Maar de cijfers zijn niet hard, stelt socioloog Bas van Stokkom, die de Amsterdamse buurtveiligheidsteams onderzocht. En in veel Rotterdamse buurten is weinig te merken van een verbeterde veiligheid, bleek dit voorjaar uit een evaluatie.

Een belangrijk knelpunt is dat het lastig blijkt om buurtbewoners bij de veiligheidsteams te betrekken en betrokken te houden. Het zijn altijd dezelfde bewoners die komen opdagen op vergaderingen, en meestal vormen die geen afspiegeling van de buurt. Allochtonen en jongeren zijn bijvoorbeeld steevast ondervertegenwoordigd.

Dat hoeft niet erg te zijn, zegt Van Stokkom. "Actieve burgers wijzen vaak dezelfde problemen aan als passieve." Maar volgens Marnix Eysink Smeets van de Landelijk Expertisegroep Veiligheidspercepties, die de evaluatie in Rotterdam uitvoerde, moet de overheid meer moeite doen om buurtbewoners te bereiken. "En dan niet door ze met een flyertje uit te nodigen voor een bijeenkomst in een zaaltje, maar door huis aan huis bij ze langs te gaan."

Toch zijn beide onderzoekers hoopvol. De nieuwe aanpak houdt een 'belofte' in, zegt Smeets. "Alleen wordt die in de praktijk nog niet helemaal waargemaakt."

de Verdieping

Geef ons de regie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden