Investeringen in onderwijs vallen lager uit door oud tekort

'Het kabinet vertaalt de focus op doelmatigheid naar een besparing op onderwijs', aldus Paul Rosenmöller. Beeld anp
'Het kabinet vertaalt de focus op doelmatigheid naar een besparing op onderwijs', aldus Paul Rosenmöller.Beeld anp

Een oud tekort op de begroting van het ministerie van onderwijs dreigt vele tientallen miljoenen af te snoepen van de investeringen die het huidige kabinet wil doen in het onderwijs.

Petra Vissers

Het gehele onderwijs, van de basisscholen tot de universiteiten, krijgt een zogeheten 'doelmatigheidskorting', die uiteindelijk 183 miljoen euro bedraagt.

Schrap die korting en laat ons dat geld houden, schrijft de Stichting van het Onderwijs, een samenwerking van alle werkgevers- en werknemersorganisaties in het onderwijs, vandaag aan de Tweede Kamer. "Een doelmatige besteding van onderwijsmiddelen is belangrijk en daar wil de sector zich ook voor verantwoorden richting overheid en samenleving", zegt voorzitter Paul Rosenmöller. "Het kabinet vertaalt de focus op doelmatigheid echter naar een besparing op onderwijs. Dat is niet de manier om met onderwijs om te gaan."

Trap na

In het regeerakkoord stond al dat het gehele onderwijs te maken zou krijgen met een oud tekort op de begroting. Begin november bleek dat het gaat om een bedrag dat oploopt tot 183 miljoen euro in 2021. Dat bedrag wordt verdeeld over de verschillende onderwijssectoren, waar het primair onderwijs het meest doelmatig zou moeten worden. Dat kan bijna 61 miljoen euro besparen, denkt het ministerie. De PO-raad noemde dat eerder 'een trap na', omdat het primair onderwijs de 700 miljoen euro die is toegezegd om de werkdruk te verlagen en het salaris te verhogen, nu al te laag acht.

Rosenmöller benadrukt dat alle onderwijssectoren gezamenlijk willen werken aan het oplossen van het lerarentekort en het stimuleren van een leven lang leren, maar dat dit alleen lukt als het kabinet voldoende in onderwijs investeert.

Minister Arie Slob van onderwijs zei eerder dat hij er van uitgaat dat leerkrachten en leerlingen niets merken van de erfenis van zijn voorganger. Het ministerie hoopt het geld te besparen door te kijken of alle subsidies en andere potjes op de onderwijsbegroting nog nodig zijn en zinnig worden besteed. Deze week bespreekt de Tweede Kamer de onderwijsbegroting.

Lees ook: Slob vindt het gaaf om de leerkrachten te spreken, 'maar financieel heb ik niets te bieden'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden