Investeringen in groene energie spuiten omhoog

Op een heuvel bij het Chinese Wuhu worden panelen op stellages gelegd voor een enorme zonneweide. Beeld REUTERS
Op een heuvel bij het Chinese Wuhu worden panelen op stellages gelegd voor een enorme zonneweide.Beeld REUTERS

Wie, kijkend naar Den Haag, mocht denken dat het allemaal kommer en kwel is in de wereld van duurzame energie, kan opgelucht ademhalen. Wereldwijd zijn in de eerste negen maanden van dit jaar de investeringen met 16 procent gestegen naar zo'n 140 miljard euro.

Vincent Dekker

Dat meldt Bloomberg New Energy Finance (BNEF) in een bericht waarin ook wordt uitgelegd dat we dat met name aan China hebben te danken. In het derde kwartaal namen wereldwijd de investeringen toe van 39 naar 44 miljard, terwijl China daarvan alleen al 16 miljard voor zijn rekening nam, oftewel ruim een derde. Investeringen in zonnepanelen schoten er omhoog van 6 naar bijna 10 miljard euro.

China wordt bijna met de maand ambitieuzer als het om duurzame energie en met name zonne-energie gaat. Recent hebben alle provincies opdracht gekregen het percentage groene stroom drastisch, en snel, te vergroten.
Het lijkt er dan ook op dat de komende tijd het aandeel van China op de wereldmarkt voor duurzame energie nog groter kan worden. Dat is dan mede te danken aan een aarzelend Europa. Nog niet lang geleden was Duitsland de grootste investeerder in groene stroom, met Italië en Spanje ook hoog in de toptien. Maar over de eerste negen maanden van dit jaar daalde het bedrag dat Europa in duurzame energie steekt naar 7 miljard euro, het laagste bedrag in meer dan acht jaar...

Groen grootste stroombron
Ondertussen produceert Duitsland natuurlijk al wel heel veel groene stroom. Over de eerste drie kwartalen van dit jaar is daar al 27,7 procent van alle stroom afkomstig uit hernieuwbare bron. Daarmee is 'groen' nu de grootste stroombron in Duitsland, en wordt bruinkool (26,4) naar de tweede plek verdrongen. Ik zou zeggen: een historisch moment, waard om gevierd te worden! Miscshien kan Den Haag een gelukstelegram naar berlijn sturen...
Binnen het groene palet is wind (9,5 procent) koploper, gevolgd door biomassa (8,1) en zon (6,8). Zon groeit in Duitsland ondertussen nog wel fors. Op sommige zonnige momenten leveren de zonnepanelen er al een derde van alle stroom.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden