Investering in Poolse brouwer doet resultaat Grolsch dalen

GROENLO (ANP) - De nettowinst van bierbrouwer Grolsch daalde in de eerste helft van dit jaar met ruim 15 procent tot 17,8 miljoen gulden. De teruggang is grotendeels te wijten aan de activiteiten in Polen, waar Grolsch wordt geconfronteerd met een zware investeringslast.

Voor heel 1997 voorziet Grolsch een winstdaling van 7 tot 12 procent. De omzet van de bierbrouwer steeg afgelopen half jaar wel met ruim 9 procent tot 350 miljoen. De helft van die groei komt door de uitbreiding van het belang in de Poolse Elbrewery van 15 naar 25 procent. Buiten Nederland is Polen het enige land waar Grolsch in eigen brouwerijen heeft geïnvesteerd.

Het bedrijfsresultaat in Nederland stond onder druk door hogere personeelskosten en hogere afschrijvingen. Door de prijzenslag op de Nederlandse markt is het volgens Grolsch ongewenst de gestegen kosten door te bereken aan de consument. Grolsch kon de afzet in Nederland wel opvoeren, ondanks het matige voorjaarsweer. De bierbrouwer meent dan ook dat zijn marktaandeel in Nederland is toegenomen, mede door het succes van de speciaalbieren waarmee de brouwer het 100-jarig bestaan van de beugelfles viert.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden