Investering in hbo levert veel geld op

den haag – Iedere euro die wordt geïnvesteerd in de Nederlandse hogescholen levert 3 euro op. Niet alleen de afgestudeerde zelf, ook de samenleving profiteert, zo stellen de hoogleraren Henriëtte Maassen van den Brink en Wim Groot die voor de HBO-raad een kosten-batenanalyse uitvoerden.

De HBO-raad stelde eerder een plan op dat uitging van een noodzakelijke extra investering in het hoger beroepsonderwijs die oploopt tot 630 miljoen euro in 2015. Beide hoogleraren economie aan de Universiteit van Maastricht berekenden, samen met economisch onderzoeksbureau APE, wat dat investeringsplan op lange termijn oplevert. Volgens de onderzoekers overtreffen de opbrengsten de kosten met factor 3. Ze wijzen op meetbare, gunstige effecten op lonen, economische groei, het beroep op sociale zekerheid, gezondheid en criminaliteit.

„Ook een optimist wordt wel eens prettig verrast”, reageerde Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad die vandaag zijn jaarlijkse congres in Amersfoort houdt. „Iedereen gaat er altijd vanuit dat investeren in het hoger onderwijs geld oplevert, maar niemand had tot dusver uitgerekend hoeveel. Nu weten we zeker dat onderwijs geen kostenpost is, maar de slimste én snelste route naar welvaart en economische groei.”

Het innovatieplatform – een denktank van ondernemers, wetenschappers en ministers – gaf eerder deze week aan dat de komende jaren fors meer geld naar onderwijs en onderzoek moet; in 2020 moet er jaarlijks zo’n 6 miljard euro extra beschikbaar zijn.

De HBO-raad wil met het investeringsplan de kwaliteit van het onderwijs verbeteren, door bijvoorbeeld extra scholing en beloning van docenten. Ook wil de raad de studie-uitval met 5 procent verminderen en het aantal studenten dat na de bachelor een hbo-master afrondt, omhoog brengen. Elk jaar extra opleiding resulteert gemiddeld genomen in een hoger loon. Uit de kosten-batenanalyse blijkt dat het terugdringen van de uitval en verbetering van kwaliteit netto al 1,2 miljard opleveren, het dubbele van de investering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden