Investeren in toppers van straks

Het postolympisch schaatsseizoen wordt ‘een overgangsjaar’, waar de gevestigde orde in Nederland nationaal nog het hoofd zal kunnen bieden aan de nieuwe talenten voor Vancouver 2010.

Een wereld van verschil noemt schaatscoach Jac Orie zijn uitgangspositie voor deze winter in vergelijking met het vorige postolympische seizoen. Na de Winterspelen van Salt Lake City was hij in 2002 hoofdcoach geworden bij SpaarSelect. „Ik kreeg een geflopt team onder mijn hoede. Ze reden voor geen meter meer. Ik moest al die grote namen weer aan de gang zien te krijgen.”

Hij werd ineens de baas over de failliete inboedel van Peter Mueller en voelde zich vooral een ’interim-manager’. De situatie was illustratief voor de situatie destijds in het Nederlandse schaatsen. Er werd grof geld verdiend, met langjarige contracten. Anno 2006 is de situatie voor Orie heel anders. „Ik stap nu totaal anders in een nieuwe olympische cyclus. Ik wil dit team gaan uitbouwen tot een topteam. Ik werk nu met een heel andere visie, meer gericht op de toekomst.”

De commerciële schaatswereld heeft duidelijk lessen getrokken uit het verleden. Na de Spelen van Nagano en Salt Lake City werd door bedrijven vooral geïnvesteerd in de gerenommeerde kampioenen die al veel hadden bereikt. De geschiedenis heeft echter geleerd dat heel weinig olympisch kampioenen een volledige cyclus van vier jaar glansrijk overleven. Begin dit jaar werd dat in Turijn nog eens onderstreept. Uytdehaage, Van Velde, Romme, Smit en Bos – de medaillewinnaars van 2002 – konden hun prestatie niet evenaren of verschenen niet eens aan de start. Groenewold kwam wel opnieuw met zilver thuis. Marianne Timmer zorgde voor een zeldzame prestatie door acht jaar na haar eerste olympische titels er een derde aan toe te voegen.

Al deze schaatsers zijn inmiddels dertigers en over vier jaar vermoedelijk niet meer in staat de wereld nog te verbazen. Orie: „De generatie die de opmars van de commerciële ploegen heeft meegemaakt, brokkelt af. Die coryfeeën halen de volgende Spelen niet meer. Ze kregen de laatste jaren nog elke keer een nieuw contract, of hadden een langdurig contract maar die tijd is voorbij. Het is een trend dat steeds meer in olympische cycli wordt gedacht. Dat zie je overal terug.”

Orie begon dit seizoen met een sterk afgeslankt team. DSB volgde Postcodeloterij op als hoofdsponsor. Met de nieuwkomers Boris Kusmirak en Ted-Jan Bloemen, beiden twintig, investeerde Orie vooral in mogelijke toppers in de toekomst. Voor kopvrouw Timmer zal 2010 een brug te ver zijn, Annette Gerritsen (21), Simon Kuipers (24) en Mark Tuitert (26) moeten daar profiteren van opgedane ervaring.

De drie grote teams zijn anno 2006 een mix van toppers waarvan de houdbaarheidsdatum (nog) niet verstreken lijkt en jongere talenten. Ouderen als Ritsma, Van Velde en Romme kwamen ondanks hun publicitaire waarde niet meer in aanmerking. TVM handelde vorig jaar slagvaardig toen zich met Ireen Wüst en Sven Kramer vanuit de junioren twee wereldtoppers aandienden. In 2002 hadden hoogstens insiders al van hun gehoord. TVM haalde nu het grote sprinttalent Jan Smeekens (19) binnen en heeft ook nog Nijenhuis (22) en Wouter Olde Heuvel (20) in huis.

Wie over vier jaar in Vancouver tot olympische helden kunnen uitgroeien, valt volgens Jac Orie nog met geen zinnig woord te zeggen. „Iedereen houdt in de gaten wat er nu bij de jeugd rijdt, al blijft dat van iemand van zestien jaar bijzonder moeilijk te zeggen. Er zijn ook voorbeelden van schaatsers die meer tijd nodig hebben. Wennemars en Verheijen bijvoorbeeld begonnen pas rond hun 26ste echt hard te rijden”, aldus Orie. „Ik denk dat dit een overgangsjaar wordt. De komende jaren moet die wisseling van de wacht komen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden