'Investeren in innovatie dé oplossing'

FNV-voorzitter Ton Heerts krijgt een treinkaartje naar Den Haag aangeboden tijdens een persconferentie waarin Heerts de inzet van FNV presenteert voor het overleg met werkgevers en het kabinet over de Sociale Agenda. Beeld anp
FNV-voorzitter Ton Heerts krijgt een treinkaartje naar Den Haag aangeboden tijdens een persconferentie waarin Heerts de inzet van FNV presenteert voor het overleg met werkgevers en het kabinet over de Sociale Agenda.Beeld anp

Sociaal akkoord? Oude politiek. Oud woord ook. Zo'n akkoord tussen vakbonden, werkgevers en het kabinet over vooral de werkgelegenheid kan ook nooit hét medicijn zijn tegen de economische crisis.

Dit stelt een groep van ruim twintig topmensen uit bedrijfsleven, maatschappelijk middenveld, wetenschap en onderwijs. Trouw interviewde hen over de vraag hoe Nederland uit de crisis moet komen.

Een pikant geluid, want juist nu zit 'de polder' (eerst vakbonden en werkgevers, later ook het kabinet) om de tafel voor afspraken over de arbeidsmarkt en bezuinigingen. Maar Nederland komt alleen uit de crisis als er nagedacht wordt over de economische koers. Innovatie, duurzaamheid en kenniseconomie zijn daarbij de sleutelbegrippen, zeggen de geïnterviewden.

Zo sprak Trouw met trendwatcher Adjiedj Bakas, met Aalt Dijkhuizen, (bestuursvoorzitter universiteit Wageningen), Ruben Wegman (topman Nedap), Herman Wijffels (oud-topman Rabobank en Wereldbank) en vele anderen.

Investeren in economische innovatie is de rode draad in de gesprekken. Nederland moet kiezen voor zaken waar het goed in is, zoals waterbeheer, landbouw, voedsel, milieu en duurzaamheid. "We zijn een exportland en daar liggen onze kansen", zegt Elrie Bakker, voorzitter van het hoofdbedrijfschap voor ambachten en detailhandel.

Nu wordt 1,6 procent van het nationaal inkomen aan onderzoek besteed. Volgens Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, moet dat zeker 3, maar liefst 4 procent worden. Anders blijft economisch herstel uit. Ondanks de crisis is de boodschap: eerst investeren, bijvoorbeeld in top-wetenschappelijke instituten en onderzoek door het bedrijfsleven.

Het overleg in Den Haag over de lengte van de werkloosheidsuitkering, de bevriezing van ambtenaren- salarissen en de versoepeling van het ontslagrecht, vormt een achterhoedegevecht. Want het draait voor het kabinet om bezuinigen: linksom of rechtsom binnen de begrotingsregels van de EU blijven. Een herhaling van het Akkoord van Wassenaar, waarbij werkgevers en werknemers in 1982 afspraken maakten over werk en loonmatiging om uit de recessie te komen, is nu een veel te beperkt recept, stellen de geïnterviewden.

Het enige punt dat in Den Haag besproken wordt en ook de deskundigen zorgen baart, is de positie van flexwerkers. Zonder vaste contracten en met een laag inkomen zijn ze zorgenkinderen geworden. Zij kunnen geen huis kopen doordat de bank hun nauwelijks geld leent.

Wat moet Nederland nog meer doen, naast innoveren? De consument moet weer geloven dat het beter kan worden. Bijvoorbeeld via de bouw. Zo pleit Hans Smits, topman van de Rotterdamse haven, voor een mega-investering in infrastructuur. Dan gaat het niet alleen om wegen en spoor, maar ook om stroomnetwerken, landelijk breedbandinternet, havens en de luchtvaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden