Investeerder wordt rijk van overname Telfort

De verkoop van Telfort aan KPN is goed nieuws voor het Nederlandse telecombedrijf én voor investeerder Marcel Boekhoorn.

Van onze redactie economie

Boekhoorn, die sinds een jaar 52 procent van de aandelen Telfort bezit, houdt aan een jaartje slim beleggen zo'n 350 miljoen over.

Telfort was in 2003 nog zo goed als waardeloos. Na alle ellende in de telecombranche, met miljardenschulden bij bijna alle grote Europese spelers, wilde het Britse O2 wel voor 25 miljoen van de kleine, kansloze Nederlandse dochter af. De Nederlandse investeringsmaatschappij Greenfield Capital was zo helder om daarin een buitenkansje te zien. Een jaar later al kreeg de maatschappij gelijk, en verkocht ze ruim de helft van de aandelen aan Boekhoorn.

Toen Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands Dierenpark in Rhenen en geldschieter van de Nijmeegse voetbalclub NEC, zijn belang verwierf, werd de totale waarde van Telfort al geschat op 350 miljoen euro. Dat zou betekenen dat de investeerder 182 miljoen euro betaalde voor zijn belang van 52 procent. Met de verkoop van zijn belang aan KPN zou hij een boekwinst maken van ruwweg 330 miljoen euro.

Telfort heeft de afgelopen paar jaar het imago van een echt Nederlandse prijsvechter weten op te bouwen. Stunts werden niet geschuwd, zoals het aanbieden van gratis mobieltjes aan spaarzame Postbankklanten. Ook Albert Heijn werd gestrikt. De mobiele belabonnees van deze supermarktketen werden overgezet van KPN naar Telfort. Alleen al het afgelopen jaar schoot het aantal abonnees van Telfort met 700 000 omhoog naar 2,4 miljoen.

Bij KPN stond de teller in Nederland op 5,8 miljoen, zodat het bedrijf nu inclusief Telfort uitkomt op 8,2 miljoen: elke tweede Nederlander belt dan weer mobiel via de vroegere monopolist. KPN is daarnaast de nummer drie in Duitsland en België en heeft in totaal inclusief Telfort twintig miljoen mobiele telefonieklanten.

KPN verwacht dat de overname voor beide bedrijven op de middellange termijn leidt tot ' aanzienlijke besparingen' op het gebied van marketing, algemene bedrijfskosten en netwerkkosten. Beide mobiele netwerken worden in elkaar geschoven. Volgens een woordvoerder van KPN”is het nog veel te vroeg om iets te zeggen over mogelijk banenverlies als gevolg van de overname.” De ondernemingsraad van KPN heeft al positief geadviseerd over de overname.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden