Investeerder Sun krijgt een zeperd met V&D

'Het rendement zal zwaar negatief zijn, of er moet al in eerder stadium veel cash uit het warenhuis zijn getrokken'

Een private investeerder die keihard onderhandelt, altijd zoekt naar overnamekansen en zeer op geld is belust. Die typering past bij Sun Capital, de Amerikaanse investeringsmaatschappij en moederbedrijf van V&D. Sun is een klassieke investeerder, zegt Kees Cools, hoogleraar corporate finance and governance aan de Universiteit van Tilburg. "Zij willen jaarlijks een rendement van 20 à 25 procent. Zulke investeerders zijn er volledig op gericht met relatief weinig investeringen zo veel mogelijk cash te genereren."

Volgens Ed Sprokholt, universitair hoofddocent finance aan Universiteit Nyenrode, zal Sun Capital er dus niet voor terugdeinzen om V&D failliet te laten gaan. Zeker als dat goedkoper is dan het verliesgevende warenhuis draaiende te houden. "Ze kunnen goed onderhandelen. Daarin is Sun keihard. Ze zijn constant op zoek naar wat goed is voor hen. De ontwikkelingen in de Nederlandse detailhandel zijn exceptioneel, dus Sun moet wat doen. Zij weten ook dat een stadshart zonder de V&D afglijdt. Maar een faillissement vindt Sun ook vervelend, omdat het geld van anderen belegt en dus zijn naam moet hooghouden. Ook naar zijn banken toe."

Het kopen van V&D is voor Sun 'een zeperd' geweest, zegt Cools. "Die investering is mislukt, dat kan niet anders. Het rendement op V&D zal zwaar negatief zijn, of Sun moet al in eerder stadium veel cash uit het warenhuis hebben getrokken." Zo pakken de donkere wolken zich boven V&D samen, omdat het Nederlandse warenhuis niet kan voldoen aan de zware winsteisen van Sun Capital.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij is een zogeheten private-equity-firma. Zij richten beleggingsfondsen op waarin verzekeraars, pensioenfondsen, vermogende families en universiteiten participeren en kopen niet-beursgenoteerde bedrijven. Sluit de inschrijftermijn van zo'n fonds, dan besteedt de investeringsmaatschappij het kapitaal in drie tot vijf jaar aan meerdere ondernemingen. Na tien jaar krijgen de beleggers hun ingelegde bedrag met een hoog rendement terug.

Voor overnamedoelwitten heeft Sun een lijstje met criteria. De investeringsmaatschappij zoekt naar middelgrote bedrijven zonder strakke leiding, die in een bepaalde sector domineren en ondermaats presteren. Sun zet na de overname de lijnen uit en saneert deze bedrijven met een omzet tussen de 50 en de 500 miljoen dollar. Sun begint met leveranciers langer op hun geld te laten wachten en personeel te ontslaan.

De investeringsmaatschappij richt zich voornamelijk op eenvoudige restaurantketens en detailhandelsbedrijven uit Amerika en Groot-Brittannië, zoals het Britse Bon-marché, met goedkope damesmode, maar ook V&D, La Place en sinds 2011 Scotch & Soda.

Sun Capital is opgericht in 1995 door twee collega's van zakenbank Lehman Brothers en beheert wereldwijd 9 miljard dollar (7,9 miljard euro) aan geïnvesteerd vermogen. Vorig jaar sloot Sun 24 overnamedeals, goed voor 2 miljard dollar (1,7 miljard euro).

Zulk soort investeerders krijgt vaak het verwijt dat ze uitzuigers zijn. Ten onrechte, vindt Sprokholt. "Zij halen een mooi rendement op hun aankoop als zij die voor een hoog bedrag doorverkopen. Dat kan alleen als het weer goed gaat met een bedrijf." Twee jaar geleden schreef The New York Times dat sinds 2008 grofweg een vijfde van de bedrijven van Sun faillissement heeft aangevraagd. Een derde draait verlies. Het risico is levensgroot dat V&D zich zal voegen in het rijtje van missers van Sun Capital.

Hoe ging V&D van hand tot hand?

In 1999 fuseert Vendex (van V&D) met KBB (eigenaar van de Bijenkorf en Hema). Die combinatie, met de naam Vendex KBB, gaat naar de beurs. Vijf jaar later betaalt investeringsmaatschappij KKR 1,4 miljard euro voor het detailhandelsbedrijf. KRR haalt Vendex KBB van de beurs. In 2006 verandert Vendex KBB zijn naam in Maxeda. Al snel gaat het vastgoed in de uitverkoop. Die 73 panden brengen 1,4 miljard op. Daarmee heeft KRR zijn investering er in één klap uit. Ook de drie warenhuizen worden te koop gezet. Vanaf 2010 is de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital de nieuwe eigenaar van V&D.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden