opinie

Investeer in kinderen door de voorschool gratis te maken

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De voorschool helpt kinderen een betere start te maken op de basisschool. Geef ieder kind die kans door de voorschool gratis te maken, bepleiten de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman en de voorzitter van MKB Amsterdam Bart Drenth.

Ieder kind verdient de kans om zich, onafhankelijk van zijn of haar achtergrond, te ontwikkelen tot wie hij of zij kan of wil zijn. Daar is vrijwel iedereen het wel over eens. Toch ziet de werkelijkheid er vaak anders uit. De plek waar kinderen worden geboren en wie hun ouders zijn, bepalen nog steeds in hoge mate de kansen van kinderen in het leven. Ook in Nederland. Ook in Amsterdam.

Dat betekent dat veel talent en potentieel al op jonge leeftijd verloren gaan. Dat is niet alleen oneerlijk voor de kinderen die het betreft, maar ook ondermijnend voor de samenleving in zijn geheel. Kansenongelijkheid kent een hoge prijs: segregatie, polarisatie en hoge maatschappelijke kosten. Het is daarom in ons aller belang kansenongelijkheid zo vroeg mogelijk te voorkomen. Wij pleiten daarom voor het gratis maken van de voorschool. Een investering die de kansen voor kinderen vergroot en tegelijk veel economisch rendement oplevert. Wij zien een directe relatie tussen investeren in de voorschool en beter geschoold personeel voor onze arbeidsmarkt op termijn.

Spelenderwijs ontwikkelen

De voorschool is een plek waar peuters samen spelen en samen leren. Het biedt niet alleen maar opvang, maar is een plek waar kinderen zich spelenderwijs kunnen ontwikkelen. Zo leren ze meer woorden en meer (sociale) vaardigheden en zijn ze beter voorbereid op de basisschool. Onderzoek heeft veelvuldig aangetoond dat de voorschool kinderen helpt een betere start op de basisschool te maken.

Ook de overheid ziet de meerwaarde van de voorschool, want ze investeert er al fors in. Werkende ouders krijgen het merendeel van de kosten terug door middel van de kinderopvangtoeslag. En indien ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, betaalt de gemeente het grootste deel van de kosten. De bijdrage die ouders zelf betalen is inkomensafhankelijk en varieert van 22 euro tot 123 euro per maand.

De eigen bijdrage en de administratieve rompslomp van de kinderopvangtoeslag werpen helaas te vaak drempels op. Sommige ouders kunnen het niet betalen, anderen haken af door de enorme papiermolen. Te vaak zijn dit juist de ouders wier kinderen je de voorschool het meest gunt. Want met name in de gebieden waar voorschool het grootste verschil kan maken, gaan veel minder kinderen naar de voorschool sinds de kinderopvangtoeslag is ingevoerd. Zoals in Amsterdam Zuidoost, waar het bereik alleen al dit jaar daalde van 82 procent naar 68 procent.

Terecht pleitte VVD’er Klaas Dijkhoff er bij de Algemene Beschouwingen dan ook voor dat kinderen in achterstandswijken allemaal naar de voorschool gaan. Maar waarom alleen deze kinderen? Alle kinderen verdienen het toch om samen te spelen en te leren en zo hun kansen te vergroten? Door de voorschool gratis te maken voor alle kinderen vanaf 2 jaar, net zoals school nu grotendeels gratis is, voorkom je bovendien het hele toeslagencircus en daarmee ook veel kosten voor de overheid.

Het pleidooi van Dijkhoff verdient navolging. Wat ons betreft het liefst voor alle kinderen. Voor Amsterdam bijvoorbeeld zou dit 20 miljoen euro per jaar kosten. Nu het kabinet bijna 2 miljard opnieuw te verdelen heeft, dankzij het behouden van de dividendbelasting lijkt dit ons een zeer goede investering.

Mocht dat nu nog een stap te ver zijn voor het kabinet, zorg dan in ieder geval voor een wetswijziging waardoor gemeenten de voorschool gratis mogen aanbieden aan minimahuishoudens. Dit kan eenvoudig en snel, en gemeenten kunnen dit goed binnen hun eigen begroting oplossen. Wij zijn er van overtuigd dat ons land dat op termijn dubbel en dwars terugverdient.

Want niets is zoveel waard om in te investeren als kansen voor kinderen en daarmee in ons aller toekomst. 

Lees ook:

Leidsters voorschool Amsterdam bijgespijkerd

De taalvaardigheid van leidsters op de zogenoemde voorschool in Amsterdam is de afgelopen jaren flink bijgespijkerd.                                    

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden