'Investeer in Defensie want vrijheid is niet gratis'

null Beeld anp
Beeld anp

De explosieve situatie in Oekraïne maakt duidelijk dat aan de tijd van bezuinigen op Defensie een einde gaat komen. Dat stelt generaal Tom Middendorp, de hoogste militair in Nederland in een interview met Trouw.

Han Koch

De commandant der strijdkrachten noemt de situatie op de Krim zorgelijk. "Het toont ook aan dat veiligheid iets is wat niet vanzelfsprekend is. Het is onduidelijk waar dit toe gaat leiden, maar het mag duidelijk zijn dat de Navo er is voor de veiligheid van de bondgenoten."

De tijd breekt aan dat Nederland weer gaat investeren in de eigen veiligheid. Jarenlang was het einde van de Koude Oorlog het argument om in defensieuitgaven te snijden, de laatste jaren was dat de economische crisis. "Maar vrijheid is niet vanzelfsprekend en vrijheid is ook niet gratis."

In het interview vergelijkt de hoogste militair de Navo met een verzekeringspolis. "Voor een procent van ons bruto binnenlands product (bbp) hebben we een verzekeringspolis, een goedkope polis waarvoor we Navo-dekking in huis halen. Dat is een groot goed en daar moeten we aandacht voor blijven hebben. Dat betekent ook dat we daarin moeten blijven investeren."

Navo-norm
De oproep weer in Defensie te investeren komt niet zo maar uit de lucht vallen. SGP-leider Kees van der Staaij pleitte recent onder meer voor extra geld voor luchttransport en patrouilleschepen. Hij wees er op dat Nederland de Navo-norm van 2 procent van het bbp niet haalt. Dat is al jaren zo.

Die norm, die moet zorgen dat alle leden van de Navo naar vermogen bijdragen en niet gratis mee fietsen op de bagagedrager van andere leden, werd voor het laatst in 1995 door Nederland gehaald. Recent besliste de Tweede Kamer ook dat de missie in Mali wel wat extra Chinook-helikopters kon gebruiken.

Zonder direct het woord trendbreuk in de mond te willen nemen, ziet Middendorp wel degelijk een toenemend besef dat investeren in de veiligheid noodzakelijk is.

Grenzen Europa
"Als handelsland hebben we een groot belang bij veiligheid en stabiliteit in de wereld. Als Nederland verdienen we onze boterham in het buitenland. Het gaat niet alleen om het verre buitenland. Als ik kijk naar de instabiliteit en onveiligheid, ook aan de grenzen van Europa, is het belangrijk dat we ook de veiligheid op ons eigen continent niet veronachtzamen."

Uit de cijfers van Defensie blijkt dat grote investeringen in de krijgsmacht afnemen. Sinds 2006 daalt het percentage investeringen ten opzichte van het Defensiebudget. In 2006 ging het nog om 21,4 procent om daarna gestaag te dalen naar 13,6 procent in 2013.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden