Investeer in de straat, de stad en de staat

Als ik na het invallen van de duisternis uit het raam kijk, zie ik de neonlichtreclames van louter financiële instellingen. Het is het decor van het nieuwe Rotterdam.

ABN Amro, ING, Rabobank, Robeco en zelfs de beeldmerken van Allianz en de Deutsche Bank branden elke avond fier op de Coolsingel. Ze etaleren het veranderende landschap van Rotterdam, dat een eeuw geleden louter geld verdiende met de haven en logistieke en maritiem gerelateerde bedrijvigheid.

Het was in die tijd, in het crisisjaar 1929, dat het Rotterdamse Beleggingsconsortium werd opgericht. Een handjevol havenbaronnen legde een deel van hun vermogen bij elkaar om zo elders in de wereld te investeren en beleggen.

Het was én ondernemen én het spreiden van risico in een wereld die er, zeker in Europa, duister voor stond. Het is een treffend voorbeeld van wat een van de huidige baronnen, ondernemer en investeerder Cees de Bruin, 'adequaat mercantilisme' noemde in zijn D.G. van Beuningenlezing in maart 2012.

Maandag is Robeco verkocht aan het Japanse Orix.Sinds 1996 was Robeco eigendom van de Rabobank. Die betaalde er toen 450 miljoen euro voor. De bank krijgt er nu van de Japanners bijna 2 miljard voor - ruim vier keer het ingelegde bedrag in zeventien jaar tijd.

Op het oog een goede deal en het versterkt de balans van Rabobank fors. Het is wenselijk dat de leiding dat geld niet slaafs toevoegt aan de reserves om aan de strengere regels van financiële buffers te voldoen.

De opbrengst kan beter worden geïnvesteerd in nieuwe bedrijvigheid. Kansrijke ondernemingen die tegen de tijdgeest in starten en doorbreken. Bedrijven die nieuwe technologieën ontwikkelen en ons welzijn verbeteren. Van Haagse beleidsmakers moeten we het niet hebben, die zijn nog banger voor risico dan bankiers.

En daar schuilt het grootste gevaar voor economisch herstel. Harvard Business Review doet komende maand een klemmend beroep op overheden zich anders op te stellen dan in de afgelopen jaren. Als wij alles in spreadsheets willen vangen en vooraf elk risico willen uitsluiten, dan komt er domweg geen economisch herstel.

Het is de entrepreneurial spirit die de Amerikaanse economie heeft gemaakt tot wat die is. Dat ging gepaard met risico: kansen zien, succes durven delen en mild omgaan met falen en fouten.

Bankiers moeten hier de overheid en politici de weg wijzen. Niet defensief en veilig de opbrengst van de verkoop van Robeco achter slot en grendel bewaren, maar investeren, met ondernemers die hun nek durven uitsteken.

We hebben maatschappelijke vraagstukken genoeg, in de zorg, het onderwijs, de infrastructuur en het milieu. Juist de coöperatieve Rabobank moet zich manifesteren en waarmaken dat ze midden in de samenleving staat. Doen wat de oprichters van Robeco deden: innoveren, investeren en daarmee het versterken van de straat, de stad en de staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden