investeringsbank

Invest-NL: 2,5 miljard euro voor beginnende bedrijven

De ministers Kamp van economische zaken, Dijsselbloem van financiën en Ploumen van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking lichten tijdens een persconferentie in Den Haag de oprichting van de nationale financieringsinstelling Invest-NL toe. Beeld ANP
De ministers Kamp van economische zaken, Dijsselbloem van financiën en Ploumen van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking lichten tijdens een persconferentie in Den Haag de oprichting van de nationale financieringsinstelling Invest-NL toe.Beeld ANP

Een nieuw fonds van de staat moet start-ups helpen groeien, en het risico voor investeerders verkleinen.

Start-ups noemen het 'do or die': zonder groei loopt de weg dood. Maar voor groei is geld nodig en investeerders vinden beginnende bedrijven risicovol. Het nieuwe staatsfonds ­Invest-NL moet met 2,5 miljard euro kapitaal voorkomen dat Nederland nog langer groeikansen laat liggen.

Invest-NL zorgt voor durfkapitaal voor startende en groeiende bedrijven. Het richt zich op duurzame en digitale ontwikkelingen in sectoren als mobiliteit, voedsel, industrie, zorg, veiligheid en onderwijs. Als voorbeeld noemt het ministerie van economische zaken de aanleg van laadpalen voor elektrische auto's. De projecten moeten genoeg rendement opleveren: er mag geen sprake zijn van verkapte subsidie.

Is groei zonder fonds van 2,5 miljard niet mogelijk? Start-up Cohere is sinds 2011 actief in de laadpalenmarkt en verkoopt nu een slim energiesysteem dat huis, elektrische auto en zonnepanelen verbindt. Inmiddels heeft Cohere in Amsterdam twaalf mensen in dienst, het is in negen Europese landen actief.

Start-ups worden eerst vaak ondersteund door individuele angel investors, zegt mede-oprichter ­Michael Coussement. "In ons geval waren dat Tesla-rijders die als klant genoeg geld en geloof hadden om te investeren. In de volgende fase krijg je te maken met venture capital en tellen marktrisico's zwaarder. De steun van een investeringsfonds kan het risico voor de investeerder verkleinen."

Rust in de markt

Inderdaad biedt Invest-NL garanties. Ook belooft het ondernemers betere toegang tot buitenlandse financiering: sommige Europese regelingen vereisen nationale co-financiering.

In de nieuwe markt voor lokale slimme energienetten kun je niet zonder groeikapitaal, zegt Coussement. "Maar alleen een pot geld is niet genoeg. Problematisch is ook dat de marktomstandigheden regelmatig veranderen, kijk naar de bijtelling voor hybride auto's. Investeerders willen ver vooruitkijken en verlangen zekerheid over de terugverdientijd. In aanvulling op Invest-NL kan de overheid zorgen voor rust in de markt. Onrust houdt de vraag naar de elektrische auto relatief klein."

Invest-NL treedt januari 2018 in werking. Dankzij een joint venture met de Financierings Maatschappij voor Ontwikkelingslanden helpt het bedrijven bij het ontwikkelen van export en bij buitenlandse investeringen. Exportverzekeraar Atradius Dutch State Business wordt met het fonds verbonden: ondernemers kunnen er dus ook terecht voor exportkredietverzekeringen.

Het fonds investeert ook in projecten die ontwikkelingslanden helpen klimaat- en ontwikkelingsdoelen te halen. "Zo kunnen we zorgen voor meer banen hier en meer duurzame ontwikkeling daar", aldus minister Ploumen van buitenlandse handel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden