Inventief debuut verdient meer bioscoopschermen

De Nobelprijswinnaar
Regie: Timo Veltkamp. Met Marc van Uchelen en Rifka Lodeizen. Te zien in Filmhuis Leeuwarden.

'De Nobelprijswinnaar' had makkelijk een script kunnen zijn van de Finse maestro Aki Kaurismäki die een heel universum optrok voor de eenzame, zwijgzame underdog. Toeval of niet, Kaurismäki debuteerde in 1983 met de verfilming van Dostojewski's 'Misdaad en Straf'. In 'De Nobelprijswinnaar' (2010), het debuut van scenarist Timo Veltkamp, treffen we de arme zolderkamerschrijver Joachim West bijgenaamd Fjodor Dostojewski.

Het bizarre, inventief geconstrueerde schrijversdrama werd door Veltkamp voor een appel en een ei gemaakt, buiten de reguliere fondsen en subsidies om. Na een première vorig jaar op het Nederlands Film Festival had het best een wat onbescheidener bioscooproulement mogen krijgen. 'De Nobelprijswinnaar' is geen perfecte, wel een opvallend frisse en ambitieuze Nederlandse film, zonder bestseller als basis, en zonder tv-sterren vermomd als acteurs.

Vooral de mooie, archaïsche zwart-witfotografie is een aanvulling op het tragische karakter van de Hollandse Dostojewski, zwoegend op een antieke typemachine en met ingehouden allure vertolkt door Marc van Uchelen als de eeuwige 'onderspitdelver' die tot de ontdekking komt dat het weggegooide manuscript van zijn roman onder de naam van een andere schrijver is uitgegeven en een daverend succes is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden